Τοπικά

“Υψίστης σημασίας η οργάνωση του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινόμενων”

Την ανάγκη παρεμβάσεων σε Χορευτό, Ζαγορά, Πουρί και Οβριό καθώς και σε άλλες κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου από την κακοκαιρία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.  Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κ. Σαμαρά έθιξε το θέμα των αποκαταστάσεων από την κακοκαιρία και τόνισε ότι παραμένουν οι ζημιές σε αρκετές περιοχές του Δήμου.
Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
“Η άμεση οργάνωση του Δήμου για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους. Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια επλήγη από πλημμύρες με τις ζημιές ακόμη να μην έχουν αποκατασταθεί πλήρως, κάτοικοι να έμειναν χωρίς σπίτια και να έχασαν κτήματα.
Προ μερικών εβδομάδων νέα κακοκαιρία έπληξε το Ανατολικό Πήλιο, ιδίως στην περιοχή της Ζαγοράς και του Πουρίου. Πέρασαν οι μέρες και παρά τις υποσχέσεις σημαντικές αποκαταστάσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί και οι δημότες διαμαρτύρονται.

Στην τελευταία (Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η παράταξή μας έθεσε τα καίρια ζητήματα για την οργάνωση και ανταπόκριση του Δήμου σε αυτές τις καταστάσεις. Είναι επαρκώς συντηρημένα όλα τα οχήματα, όπως απορριμματοφόρα, εκχιονιστικά, σκαπτικά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου μας σε αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμό αυλάκων και αγροτικών δρόμων, αποχιονισμό και άλλες παρεμβάσεις που επείγουν;
Ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για την επαρκή κατάστασή τους γνωρίζοντας για παράδειγμα πως μηχάνημα εκσκαφής (τσαπάκι) βρίσκεται εδώ και περίπου ένα οκτάμηνο ξεχασμένο σε συνεργείο της Λάρισας για συντήρηση και είναι απλήρωτο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ένα άλλο όχημα.
Είναι υποχρέωση το Δήμου να διαθέτει ένα στόλο οχημάτων που θα είναι άμεσα λειτουργικός και όχι να καταφεύγει στην περιφέρεια και στους ιδιώτες με χρήματα των φορολογουμένων.
Τι γίνεται όμως και με την πολιτική προστασία; Ο καιρός εδώ και ένα μήνα μας έστειλε τα μηνύματα και ο Δήμος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες για την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών μας, όπως καθαρισμός οχετών και φρεατίων στα δύσκολα σημεία μέσα στους οικισμούς που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα απορροής ομβρίων και φερτών υλικών όταν η βροχή δυναμώνει.

Παραμένουν οι ζημιές
Η παράταξή μας αναφέρθηκε εκτενώς και στις ζημιές που παραμένουν στο Πουρί , εντός του οικισμού και στο δρόμο που οδηγεί στον Οβριό, αλλά και στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Χορευτό.
Ενδεικτικά ο δρόμος προς τον Οβριό είναι τουλάχιστον σε ένα σημείο πολύ επικίνδυνος, δεν έγινε ουσιαστική παρέμβαση, και στην επόμενη μικρής έντασης βροχόπτωση θα κλείσει η διέλευση και δεν θα μπορούν οι δημότες μας να πάνε στις ιδιοκτησίες τους.
Επίσης στον δρόμο προς Χορευτό εκεί που έγινε μια παρέμβαση τεχνική στο δίκτυο ύδρευσης το καλοκαίρι, ένα τμήμα έχει μείνει ανοιχτό και σε δυο σημεία υπάρχει επικίνδυνη κατάπτωση του οδοστρώματος .
Ακόμη στο Χορευτό έγιναν κάποιες εργασίες εμβάθυνσης του αλιευτικού καταφυγίου και βγήκαν από εκεί τόνοι άμμου τα οποία ο Δήμος εναπόθεσε κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Τα υλικά αυτά εμποδίζουν και δημιουργούν μια εικόνα εγκατάλειψης και βέβαια είναι και επικίνδυνα σε περίπτωση θαλασσοταραχής.
Επίσης πρόβλημα με συνεχείς ροές υδάτων υπάρχουν σε δύο σημεία εντός του οικισμού του Χορευτού και πάνω στο παραλιακό μέτωπο οι οποίες δημιουργούν στο οδόστρωμα σημαντικές ζημιές, με τις εναποθέσεις τους και τις διαβρώσεις τους”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το