Τοπικά

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης

Σε δήλωσή του για την επέτειο του πανελλήνιου εορτασμού της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, ο βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:
«Μπορεί 77 χρόνια να είναι πολλά και να προκαλούν μία αίσθηση βάρους στη μνήμη, ωστόσο για ένα γεγονός όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, θα είναι λίγα όσα και να σωρευτούν, καθώς επρόκειτο για μια πράξη που έμελε να χαραχτεί ανεξίτηλα στην ιστορία και το κυριότερο, έμελλε να αποτελέσει ένα ισχυρό σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και του αδάμαστου ελληνικού πνεύματος ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.
Ο κορυφαίος συμβολισμός της αντιστασιακής αυτής πράξης κατά τη περίοδο της γερμανικής κατοχής, αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού και οδήγησε, ώστε τελικά το 1982 να καθιερωθεί η 25η Νοέμβρη ως Ημέρα Τιμής της Εθνικής Αντίστασης.

Ο λαός μας τότε, υπερβαίνοντας τις διαχωριστικές γραμμές, ενώθηκε στον αγώνα κατά του φασισμού και πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ελκύοντας την προσοχή όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και παράλληλα αναπτέρωσε το ηθικό του, δείχνοντας τον δρόμο για την αποτίναξη του Ναζιστικού ζυγού.
Σήμερα, σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο τα φαινόμενα του ρατσισμού και του φασισμού είναι υπαρκτά και κελεύουν μια πλασματική πραγματικότητα στηριγμένη στο μίσος και στο διαχωρισμό. Ο ελληνικός λαός πρέπει περισσότερο από ποτέ να υπερασπιστεί τη μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να τιμήσει τον πολιτισμό και την ιστορία του, απομονώνοντας πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά τους σημερινούς νοσταλγούς του ναζισμού.
Η Επέτειος αυτή στέλνει ένα διαχρονικό ηχηρό μήνυμα αντίστασης και λαϊκής ενότητας που θα πρέπει να ακούσουμε, ώστε να διατηρείται πάντα επίκαιρο και ζωντανό στη συλλογική συνείδηση και να μεταφέρεται έτσι αυτούσιο στις επόμενες γενιές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το