Τοπικά

“Τραγωδία στην Ιταλία δίχως προηγούμενο” – Η Μαρία Αρφέ περιγράφει στη “Θ” το δράμα των δικών της ανθρώπων

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία και ο θλιβερός κατάλογος με τους νεκρούς που συνεχώς μεγαλώνει, υποχρέωσαν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στη λήψη σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Η Ιταλία έχει μπει σε καραντίνα, ενώ ο θρήνος για τους εκατοντάδες θανάτους ολοένα και μεγαλώνει. Η συγγραφέας Μαρία Αρφέ, η οποία γεννήθηκε στη Νάπολη, αλλά ζει στον Βόλο από το 1981, περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συμπατριώτες της.

Η πρώην εκδότρια και επίτιμη υποπρόξενος της Ιταλικής Δημοκρατίας στον Βόλο, δεν έχει πάψει στιγμή να επικοινωνεί με τους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα η κόρη της κ. Αρφέ που είναι καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο της Νάπολης, αλλά και τα τρία αδέρφια της που μένουν στη Βιτσέντσα, μία πόλη 120.000 περίπου κατοίκων στο Βένετο της βορειοανατολικής Ιταλίας. Τα μέτρα που είχαν επιβληθεί αρχικά στον Βορρά, πλέον επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα. Ο περιορισμός των μετακινήσεων, το κλείσιμο των σχολείων, οι έρημοι δρόμοι, καθώς και η έντονη παρουσία στρατού και αστυνομίας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων, συνθέτουν ένα σκηνικό… τρόμου για εκατομμύρια Ιταλούς που βρίσκονται στο έλεος του κορωνοϊού.

Ο φόβος κυριαρχεί στις καρδιές των συμπατριωτών της Μαρίας Αρφέ, η οποία μίλησε για το δράμα της Ιταλίας, της χώρας που δοκιμάζεται όσο καμία άλλη εκτός Ασίας από τον κορωνοϊό. «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα και κατά τη γνώμη μου τα τελευταία μέτρα έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Βέβαια, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Το ίδιο που βλέπω να συμβαίνει και στην Ελλάδα. Ποιος το πιστεύει όλο αυτό που γίνεται;», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ναπολιτάνα λογοτέχνης, η οποία δεν έκρυψε την αγωνία της για τους συγγενείς της: «Έχω την κόρη μου στον Νότο, στη Νάπολη. Είναι καθηγήτρια σε Λύκειο, το οποίο όμως έχει πάψει να λειτουργεί. Είναι κλειστό σχεδόν έναν μήνα. Αρχικά τους είχαν πει ότι θα άνοιγαν στις 15 Μαρτίου, όμως τους ενημέρωσαν πως θα παραταθεί το λουκέτο στα σχολεία μέχρι τις 3 Απριλίου. Πολύ πιθανό όμως, επειδή μεσολαβεί και το καθολικό Πάσχα στις 12 Απριλίου, να μην επιστρέψουν μέχρι τότε στα μαθήματα. Έχω επίσης τα τρία αδέρφια μου στη Βιτσέντζα, μία πόλη πολύ κοντά στη Βενετία. Εκεί τα μέτρα ήταν πολύ πιο αυστηρά. Άλλωστε, όλη η βόρεια Ιταλία στην αρχή ήταν στην «κόκκινη ζώνη», ενώ τώρα δυσκόλεψαν τα πράγματα από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη».

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επίσκεψη της Μαρίας Αρφέ στην πατρίδα της. Μάλιστα φέτος προγραμμάτιζε με τον Έλληνα σύζυγό της να ταξιδέψουν στην Ιταλία, αν και λόγω του κορωνοϊού ήρθαν τα πάνω-κάτω. «Λογαριάζαμε να γιορτάσουμε εκεί το φετινό Πάσχα, αλλά πλέον είναι αδύνατο να πάμε», παραδέχτηκε, δίχως να κρύβει την απογοήτευσή της για τις εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε: «Οι εικόνες που αντικρίζω και τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση, με κάνουν να νιώθω πως παρακολουθώ σκηνές από την… Αποκάλυψη. Είναι τρομακτικό όλο αυτό. Ο κόσμος φοβάται και είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο. Επικρατεί πανικός, γιατί η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα εάν δεν θα καταφέρει να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων».
Οι εκατοντάδες θάνατοι έχουν συγκλονίσει την Ιταλίδα συγγραφέα, που κατέληξε, λέγοντας: «Έχει ξεσπάσει επιδημία και όλο αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους. Μιλάμε αδιαμφισβήτητα για μια τραγωδία δίχως προηγούμενο. Δυστυχώς…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το