Τοπικά

Παπανάτσιου για απόσυρση ταμειακών μηχανών: Να μην επωμιστούν το βάρος οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις 

Η κ. Παπανάτσιου με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, την οποία συνυπογράφει και ο Τρύφων Αλεξιάδης, θίγει τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την απόσυρση ταμειακών μηχανών και την επικείμενη διασύνδεσή τους με το Υπουργείο. Με δύο αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι το Υπουργείο προχωράει στην ανάκληση αρκετών ΦΗΜ και στην συμπλήρωση των προδιαγραφών για την αποστολή στοιχείων μέσω παρόχων. Συγκεκριμένα με την Απόφαση Α.1011/2020, που δημοσιεύθηκε στις 24/1/2020 σχετικά με την απόσυρση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών που έλαβαν άδεια από το 2002 με βάση τις ΠΟΛ 1234/2002 και 1135/2005, και με την Απόφαση 1024/2020 που δημοσιεύθηκε στις 6/2/2020 και αφορά την συμπλήρωση των προδιαγραφών για την αποστολή των στοιχείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή της, η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση και τα Ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σημειώνει δε πως, Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σχετίζεται στενά με την υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανών με τις φορολογικές αρχές. Η βουλευτής τονίζει όμως πως, η αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ, είτε για συναλλαγές χονδρικής είτε λιανικής, προϋποθέτει αυξημένες απαιτήσεις τόσο του συστήματος της Υπηρεσίας, όσο και των επιχειρήσεων.
Η λειτουργία του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε οι φορολογικές αρχές να λαμβάνουν μεν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου, αλλά αυτό να μην επιφέρει δυσλειτουργίες και επιπρόσθετο οικονομικό βάρος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Η βουλευτής σημειώνει επίσης, την ιδιαίτερη δυσκολία που θα υπάρξει σε μικρές κοινότητες και απομακρυσμένα χωριά, όπου η διασύνδεση δεν θα είναι εφικτή λόγω δικτύου και οικονομικής αδυναμίας. Επομένως πρέπει να αποτιμηθούν τα επιμέρους κόστη υλοποίησης του έργου, καθώς και να εξευρεθούν πιθανές πηγές χρηματοδότησης αυτών.

Η κ. Παπανάτσιου κλείνοντας, ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες το Υπουργείο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η βουλευτής ζητάει επίσης, ενημέρωση σχετικά με το αν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της οίκοθεν επεξεργασίας και αποστολής των δεδομένων, για να μην επιβαρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις με το κόστος της παροχής των στοιχείων. Ενώ τέλος, ερωτά η βουλευτής, εάν θα υλοποιηθεί η απαλλαγή από την υποβολή ΜΥΦ, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία διασύνδεσης, καθώς και τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις σε μικρές κοινότητες και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου πέραν του οικονομικού βάρος, λόγω του όγκου των συναλλαγών, υπάρχει και το πρόβλημα της μη πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το