Τοπικά

“Πονοκέφαλος” η αποστολή δέματος στην Αγγλία μετά το brexit – Μέσω web labeling η διαδικασία των εγγράφων 

Tη βοήθεια υπαλλήλων των ΕΛΤΑ θα χρειαστούν πιθανότατα, όσοι θέλουν να αποστείλουν δέμα προς την Αγγλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται «τρίτη χώρα» και αντιμετωπίζεται από τα τελωνεία της χώρας μας, όπως οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τη διευκόλυνση αποστολής δεμάτων στο εξωτερικό τα ΕΛΤΑ εγκαινίασαν από τις αρχές της χρονιάς την εφαρμογή Web labeling μέσω της οποίας, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα προετοιμασίας όλων των συνοδευτικών εγγράφων και ετικετών που απαιτούνται για την αποστολή των δεμάτων τους. Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή δεν μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όλους, καθώς υπάρχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που δεν έχουν γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή για να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα συνοδεύσουν το δέμα τους.

Στα ΕΛΤΑ Βόλου, οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν μόνοι τους τη διαδικασία, μπορούν να απευθύνονται στους αρμόδιους υπαλλήλους για την αποστολή δεμάτων. Οι υπάλληλοι θα αναλάβουν οι ίδιοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται στην πλατφόρμα και συγκεκριμένα στην κατηγορία «θέλω να εκτυπώσω συνοδευτικά έντυπα αποστολών εξωτερικού».

Έτσι, ενώ παλιά, όσοι ήθελαν να στείλουν πακέτα στην Αγγλία, απλά πήγαιναν με το πακέτο στα ΕΛΤΑ, πλέον απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες. Στην ειδική κατηγορία, πρέπει να καταχωρηθούν τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα, τα πλήρη στοιχεία του παραλήπτη (υποχρεωτικό τηλέφωνο ή email, εφόσον είναι γνωστά), λεπτομερής περιγραφή του εμπορεύματος (κάθε είδους που περιέχεται, ποσότητα, βάρος, αξία), αριθμός δασμολογικής κλάσης απαραιτήτως, εφόσον πρόκειται για εμπορικό αντικείμενο και αριθμό παραστατικού (τιμολόγιο) αν είναι εμπορικό αντικείμενο.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν, όμως οι πολίτες, είναι αναφορικά με τη λεπτομερή περιγραφή του εμπορεύματος. Στην πλατφόρμα πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί το βάρος του προϊόντος. Βολιώτες που προσπάθησαν να κάνουν τη διαδικασία από το σπίτι τους δυσκολεύτηκαν καθώς δεν είχαν ζυγαριά ακριβείας και έτσι προσπάθησαν να το υπολογίσουν στο περίπου με τη ζυγαριά του σπιτιού τους, η οποία όμως δεν παρέχει ακρίβεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες Βολιώτισσα που ήθελε να στείλει στην Αγγλία αντικείμενο με μικρό βάρος, ζήτησε τη βοήθεια του φαρμακοποιού της γειτονιάς της για να καταγράψει το βάρος. Για να αποφύγουν οι πολίτες την παραπάνω διαδικασία, τα ΕΛΤΑ παρέχουν τη δυνατότητα προετοιμασίας του δέματος από το προσωπικό της θυρίδας συναλλαγής του καταστήματος, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στο βάρος.

Στην ίδια πλατφόρμα, εκτός από το βάρος, πρέπει να αναγραφεί και το κάθε αντικείμενο που εμπεριέχεται στο δέμα καθώς και η τιμή αξίας του. Μητέρες που ήθελαν να στείλουν αντικείμενα και ρούχα στα παιδιά τους που βρίσκονται στην Αγγλία, δεν γνώριζαν ότι μπορούν να στείλουν τα αντικείμενα αυτά ως δώρο με συμβολική αξία και υπολόγισαν την αξία τους με βάση τις παλιές αποδείξεις αγοράς. Η online διαδικασία πάντως σε κάθε περίπτωση είναι πολύ εύχρηστη, με απλά βήματα και αναλυτικές οδηγίες. Σε περίπτωση που ο αποστολέας έχει ενδοιασμούς και δεν μπορεί να ορίσει το βάρος του δέματος μπορεί να απευθυνθεί στα ΕΛΤΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το