Τοπικά

“Όχι” στο εργοστάσιο SRF- νέα κυκλοφοριακή μελέτη για τον Βόλο”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 23/10 στην πλατεία Ελευθερίας κατά της αέριας ρύπανσης και της καύσης εναλλακτικών απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ και παραθέτει τις θέσεις της για το θέμα της αέριας ρύπανσης και της αντιμετώπισής της μετά τη δημοσίευση των σχετικών ερευνών προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από χρόνια διαμαρτυριών της τοπικής κοινωνίας, παρεμβάσεων συλλογικοτήτων και επιστημονικών φορέων, αλλά και αδιαφορίας-έως και εμπαιγμού χάριν μικροπολιτικής-των ιθυνόντων για το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, έπρεπε να υπάρξει ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για να αναδειχθεί το μέγεθος και οι επιπτώσεις του προβλήματος. Ένα ακόμα από τα πολλά θετικά της ύπαρξης πανεπιστημίου στην πόλη μας, όσο κι αν κάποιοι έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να απαξιώσουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των καθηγητών κκ. Γουργουλιάνη και Σαχαρίδη αναδεικνύουν στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: την δραματική επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις περιοχές του αστικού ιστού έντασης ρύπανσης, στοιχείο που συμβάλλει στον εντοπισμό των ρυπαντών, όπως και η επιβεβαίωση ότι η ρύπανση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (κυκλοφοριακό, θέρμανση με καύση διάφορων υλικών, βιομηχανία).

Είναι αποκαλυπτικό ότι η επιβάρυνση που προκύπτει από τη βιομηχανική παραγωγή εντοπίζεται σε διπλάσιο ποσοστό στη δυτική πλευρά της πόλης σε σχέση με την ανατολική, περιοχή με μεγαλύτερη εγγύτητα στις ΒΙ.ΠΕ. Α και Β, ενώ σημαντική και αντίστοιχη με την ανατολική πλευρά της πόλης (ΑΓΕΤ) είναι και η συμβολή της περιοχής του λιμανιού της πόλης.

Πλέον, είναι επιβεβλημένη η διαμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου με την εμπλοκή όλων των αρμοδίων: αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, επιχειρήσεων και βιομηχανιών, αλλά και των ενεργών πολιτών. Βασικές, όμως, προϋποθέσεις είναι η αναθεώρηση της στάσης των αυτοδιοικητικών αρχών, Δήμου και Περιφέρειας, που φέρουν σημαντική ευθύνη για τη μέχρι τώρα απραξία, έως απαξίωσης, και μικροπολιτική εργαλειοποίηση του θέματος, η αποδοχή των συμπερασμάτων των ερευνών και η τοποθέτηση και λειτουργία ενός δικτύου 24ωρης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με μετρητές σε όλα τα σημεία του αστικού ιστού, κάτι που ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια.

Πρώτον, απαιτείται η διενέργεια μιας νέας κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη, που θα λαμβάνει υπόψιν το ποσοστό της ρύπανσης και θα ενσωματώνει τρόπους μείωσης της κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων, ενίσχυσης και πύκνωσης των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων και προώθησης της χρήσης ποδηλάτου με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και τη διαμόρφωση ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος. Εδώ και έξι χρόνια η Δημ. Αρχή έχει αδιαφορήσει παντελώς για τη διενέργεια μιας τέτοιας μελέτης- η τελευταία έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990-και έχει συνειδητά προωθήσει την κυριαρχία του αυτοκινήτου με έργα κοστοβόρα και αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η τσέπη των δημοτών, πέρα από την υγεία τους.

Δεύτερον, απαιτείται αλλαγή πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων με προτεραιότητα την καύση και ρήξη με την κατεύθυνση που προωθεί η νυν κυβέρνηση μέσω της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πάγια θέση μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, καθώς η καύση των απορριμμάτων είναι και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, και καταστροφική για το περιβάλλον και τους πόρους που αντλούμε. Γι’ αυτούς τους λόγους είχαμε δηλώσει την κάθετη διαφωνία μας στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σύμμεικτου “εναλλακτικού καυσίμου” (SRF) από τη Δημ. Αρχή, και με την έγκριση και ανοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που θα μετατρέψει το Βόλο σε σκουπιδότοπο της Ελλάδας, ενώ είχαμε αντιπροτείνει τη διαλογή στην πηγή και τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης.

Τρίτον, επιβάλλεται η άμεση τοποθέτηση μετρητών και εντός των ΒΙ.ΠΕ. και στην περιοχή της ΑΓΕΤ και της Αγριάς, όπως άλλωστε έχει προτείνει και η ερευνητική ομάδα, αλλά και η συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των βιομηχανιών. Τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση από τη δυτική πλευρά της πόλης είναι ανησυχητικά και πρέπει να βρεθούν οι ρυπαντές. Η Περιφέρεια και ο Δήμος πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, οι επικεφαλής τους να αφήσουν να τα μισόλογα και τις κουτσομπολίστικου τύπου τοποθετήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ και να αναλάβουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τις ευθύνες τους. Είναι απαράδεκτο, χυδαίο και υποδεικνύει δειλία εδώ και χρόνια να υπονοούν ότι υπάρχουν άλλοι ρυπαντές, αλλά να μην αναλαμβάνουν κάποια σχετική πρωτοβουλία για να το αναδείξουν, ενώ αντίθετα καθησυχάζουν την τοπική κοινωνία. Αγοραστός και Μπέος είναι εκτεθειμένοι και φέρουν βαριά πολιτική ευθύνη.

Τέλος, θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης της πόλης μας, αλλά θα βρεθούμε απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να παίξουν με τη δημόσια υγεία στη βάση είτε οικονομικού, είτε μικροπολιτικού οφέλους. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της αναχαίτισης στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι προϋπόθεση για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, και με το πλαίσιο των προτάσεών μας, συμμετέχουμε στο αυριανό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, λαμβάνοντας τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ενώνουμε τις φωνές μας!

Κανένα παιχνίδι με την υγεία μας!»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το