Άρθρα

“Ο πολιτισμός στο Νότιο Πήλιο”

Toυ Σταμάτη Παγασαίου

Το Πήλιο, είναι ένα βουνό «μαγικό», είναι σε όλους νομίζω γνωστό και στα πέρατα της οικουμένης. Ειδικότερα όμως το Νότιο Πήλιο, είναι «δυο φορές μαγικό». Κατά την προσωπική μου γνώμη, όχι τόσο γνωστό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όσο το υπόλοιπο Πήλιο, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και όχι της Ελλάδας. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είναι ο «κοιμισμένος γίγαντας» όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Ένας «γίγαντας» που τα τελευταία χρόνια, χάρη κυρίως στις προσπάθειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αρχίζει να ξυπνά σιγά-σιγά. Ο Δήμος των τριών θαλασσών (Παγασητικός, Αιγαίο, αλλά και βόρειος Ευβοϊκός), ο Δήμος των ορεινών, αλλά και των παραθαλάσσιων χωριών και νησιών (Τρίκερι), έχει πάρα πολλά να δώσει και να «παράξει», σε όλους τους τομείς, γεωργία – αλιεία, τουρισμό, αλλά και στον πολιτισμό. Επιτρέψτε μου να επικεντρώσω τις σκέψεις μου κυρίως στον χώρο του πολιτισμού, για πολλούς λόγους, αλλά θα αναφέρω μόνο δύο για να μην σας κουράσω. Πρώτον, όπως έλεγε και η μακαρίτισσα η Μελίνα, «ο πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό, είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», αλλά και δεύτερον, μετά από 33 χρόνια συνεχόμενης ενεργούς δράσης στον τομέα του θεάτρου, νομίζω πως μπορώ να λέω η γνώμη μου και να έχω τις απόψεις μου, τουλάχιστον στον πολιτισμό. Νομίζω έφτασε πια η στιγμή πολλά πράγματα να αρχίσουν να πραγματοποιούνται, με την πολύτιμη στήριξη της παρούσας δημοτικής αρχής, όσο και της «Αδέσμευτης Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», με τον Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, που έχουν δείξει ότι θέλουν και μπορούν να κάνουν πράγματα για την ανάπτυξη του Νοτίου Πηλίου.

1. Ανάπτυξη και αξιοποίηση των χώρων πολιτισμού, όπως π.χ. το θεατράκι στο Χόρτο, το «Αλώνι», στον Αη-Γιώργη, αλλά και άλλοι χώροι πολιτισμού, αλλά και γιατί όχι η δημιουργία ενός καινούργιου θεάτρου, εκμεταλλευόμενοι τα λατομεία της περιοχής.
2. Αξιοποίηση και «βράβευση» γνωστών καλλιτεχνών – Γιορτή του καλλιτέχνη. Όπως είναι γνωστό, οι μισοί σχεδόν Έλληνες καλλιτέχνες έχουν κάνει τα σπίτια τους στο Νότιο Πήλιο. Κάθε χρόνο θα μπορούσε να βραβεύεται ένας καλλιτέχνης για την προσφορά του, δημιουργώντας έναν ακόμα πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο…
3. Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Δημιουργία μιας συνάντησης ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων, από όλη την Ελλάδα και παρουσίαση της δουλειάς τους στην περιοχή, προσελκύοντας έτσι ακόμα περισσότερους θεατές, αλλά και επισκέπτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
4. Πήλεια. Γιορτές λόγου και τέχνης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είμαστε το Βουνό των Κενταύρων, αλλά και από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι της η μυθική «Αργώ».
5. Ίδρυση Ωδείου. Για να μπορούν τα παιδιά να σπουδάσουν μουσική στον τόπο τους και να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν στον Βόλο.
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά. Αυτές είναι μόνο λίγες σκέψεις και οράματα, για το τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον αυτού του τόπου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το