Πολιτισμός

“Κρυφά σχολειά σε Μακρινίτσα, Μηλιές, Ζαγορά” – Ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Αστέριου Αργυρίου

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο «Ματσάγγου» η διάλεξη με θέμα «Η παιδεία στους χρόνους της τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό», σε διοργάνωση από το «Κοινόν των Μαγνήτων» και τον Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ενώ ομιλητής ήταν ο κ. Αστέριος Αργυρίου.
Ο κ. Αστέριος Αργυρίου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, τόνισε ότι «τα κρυφά σχολεία, υπό την έννοια που τα εννοούμε σήμερα, δεν υπήρχαν. Όλα όμως τα σχολεία ήταν κρυφά, δηλαδή έξω από το μάτι του κατακτητή».
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρχαν πάρα πολλοί λόγοι, για τους οποίους δεν μπορούσαν τα σχολεία να είναι φανερά όπως είναι σήμερα.

Όσον αφορά στον ρόλο των κρυφών σχολειών ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν να μορφώσουν τους ανθρώπους. «Καταρχάς η Εκκλησία είχε ανάγκη από ανθρώπους να ξέρουν να διαβάζουν, ώστε να κάνουν τη Θεία Λειτουργία. Και οι έμποροι, οι πραγματευτάδες κ.ά. είχαν ανάγκη να μορφωθούν. Όσοι μπορούσαν πήγαιναν στο κρυφό σχολειό».
Στη Μαγνησία υπήρχαν και λειτουργούσαν κρυφά σχολειά. «Ξέρουμε ότι υπήρχε στη Μακρινίτσα, στις Μηλιές, στη Ζαγορά που ήταν το μεγάλο σχολείο του Ιωάννη Πρίγκου, αλλά και σε άλλες πόλεις» επισήμανε ο κ. Αστέριος Αργυρίου για να συμπληρώσει: «Μόνο που οι πληροφορίες, τις οποίες έχουμε, είναι πολύ σποραδικές. Δηλαδή ότι από το μέρος αυτό πέρασε ένας δάσκαλος και έκανε μαθήματα, αλλά πόσο καιρό έκανε, πού ακριβώς και σε ποια ακριβή χρονιά δεν τα ξέρουμε».

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσω της διάλεξης σημαντικό είναι να τονιστεί το πρόβλημα των συνθηκών κάτω από τις οποίες λειτουργούσαν τα σχολεία. «Ποιες ήταν οι συνθήκες στην τουρκοκρατία και πώς μέσα στις συνθήκες αυτές μπορούσε να λειτουργήσει ένα σχολείο και τι είδους σχολείο ήταν αυτό» κατέληξε ο κ. Αστέριος Αργυρίου.
Την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του κ. Νικόλαου Πράντζου, προέδρου του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και της κ. Κλεοπάτρας Τσακίρη – Χατζηαγγέλου, προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ενώ την παρουσίαση του ομιλητή και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το