Τοπικά

“Η Ζέττα Μακρή με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς”

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, απευθύνθηκε, την Παρασκευή 19 Μαρτίου, σε εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και Έλληνες εκπαιδευτικούς, κατοίκους εξωτερικού, συμμετέχοντες στο επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο, που συνδιοργάνωσε το τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο της 14ης Πανελλαδικής Εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια.
Η κ. Μακρή ξεκίνησε το σύντομο χαιρετισμό της με τη θλιβερή στατιστική των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών, παγκοσμίως, που χάνονται, ετησίως, στους δρόμους, με τα τροχαία συμβάντα να αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών.
«Αυτή είναι μια στατιστική, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποδεκτή, γιατί οι θάνατοι και οι τραυματισμοί σε τροχαίες συγκρούσεις μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν.
Και η αρχή είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η πρόληψη, η καλλιέργεια της υπευθυνότητας, της ευσυνειδησίας, του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.
Tο Yπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση της κυκλοφοριακής παιδείας και της ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο.
Εισάγουμε στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, στην ενότητα των εργαστηρίων δεξιοτήτων, τη θεματική «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην – Μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας, με υποενότητες Οδική Ασφάλεια, Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη.
Με εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά κατάλληλο και προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και των μαθητριών, φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με μια σειρά ζητημάτων, που συνδέονται με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων, μέσα από τη διαμόρφωση δεξιοτήτων για υπακοή στην οδική σήμανση, ασφαλείς μετακινήσεις πεζοί, με ποδήλατο και με οχήματα.
Δίνουμε προτεραιότητα στη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, στην καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση».
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς” μέσω του τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Με τη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο για μαθητές και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής Δημιουργίας “Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα” και “Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη”, καθώς και με την πρόσφατη δημιουργία σεμιναρίων για την Οδική Ασφάλεια.
Η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε στον χαιρετισμό της: «Για τη σωστή εκπαίδευση των μαθητών, όμως, είναι σημαντικό και οι εκπαιδευτικοί μας να παραμένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας, ώστε να ανταποκρίνεστε στα νέα δεδομένα και εξελίξεις αλλά και να γνωρίζετε τις βέλτιστες πρακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους για την καλύτερη διδασκαλία του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στην τάξη.
Επιπρόσθετα, καταρτίζουμε και υλοποιούμε προγράμματα τακτικών επιμορφώσεων εκπαιδευτικών ως προς τις δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού. Αναβαθμίζουμε τις γνώσεις και το έργο σας και σας προτρέπουμε να ανακαλύψετε και να αξιοποιήσετε τις αμέτρητες δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων σε ένα πλήθος εφαρμογών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το