Τοπικά

Τα ονόματα επιτυχόντων από Γυμνάσια και Λύκεια στον πανελλήνιο διαγωνισμό – Δεκάδες μαθητές λάτρεις της αστρονομίας

Τους 180 μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προσέγγισαν οι συμμετέχοντες στον 29ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2023-2024 που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.
Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται τόσο στα Λύκεια, όσο και τα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Οι φάσεις του διαγωνισμού είναι τρεις για τα Γυμνάσια και τρεις για τα Λύκεια. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.
Στη δεύτερη φάση «ίππαρχος» του διαγωνισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (28ης Οκτωβρίου 78, πρώην κτήριο Ματσάγγου) την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 προκρίθηκαν 35 μαθητές από τα Γυμνάσια και 45 από τα Λύκεια.
Τα ονόματα των επιτυχόντων από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι τα εξής:
Γυμνάσια: ΤΣΟΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΟΙΒΟΣ, ΚΟΥΣΤΟΥΜΠΑΡΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΓΚΙΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΛΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΟΣΟΝΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΣΟΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΓΛΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΗΣ, ΒΟΥΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΛΟΚΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΝΑΣΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΓΙΑΓΛΗ ΖΩΗ, ΓΙΑΛΛΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΚΙΟΥΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΜΕΪΝΤΑΝΗ ΦΕΡΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΥΙΛΚΙΝΣΟΝ ΜΑΞΙΜΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΣΜΠΟΥΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΣΣΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Λύκεια: ΜΠΑΤΑΚΟΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΗΛΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΓΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΟΥΣΤΟΥΜΠΑΡΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΜΟΥΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΤΟΥΣΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΓΚΡΙΜΠΤΣΕΝΚΟ ΕΒΓΚΕΝΙΙ, ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΡΑΔΑΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΤΑΤΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΟΤΑΖΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΖΙΟΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΒΑΛΣΑΜΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΖΩΗ, ΚΑΡΑΦΕΪΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΥΛΩΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΟΥΖΟΥΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΡΙΤΑΡΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΑΛΙΑΓΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΚΟΣΜΑΣ, ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΑΣΑΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΙΑΣΩΝ, ΡΑΣΒΑΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΥ ΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗ, ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ, ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΒΑΪΑ, ΦΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.

Συνδυάζει τη Φυσική και τα Μαθηματικά
Στη «Θ» μίλησαν δύο μαθητές από τον Βόλο που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Η Ιωάννα Τσολάκη του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου πρώτευσε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού από την κατηγορία των Γυμνασίων.
Η ίδια αγαπά πολύ την αστρονομία, καθώς μεταξύ άλλων συνδυάζει τα μαθηματικά και τη φυσική, δύο θετικές επιστήμες που τη γοητεύουν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αστρονομία από την Δ’ Δημοτικού, γιατί αγαπώ τα μαθηματικά και τη φυσική. Επίσης, με συγκινούν οι νέες ανακαλύψεις. Και θα ήθελα να βοηθήσω στο μέλλον να εμπλουτίσω τις γνώσεις στο αντικείμενο της αστρονομίας».
Η μαθήτρια στο σπίτι της έχει τηλεσκόπιο και, όπως τόνισε, της «αρέσουν πολύ οι μακρινοί γαλαξίες που είναι ένας κόσμος σαν τον δικό μας».
Στόχος της είναι η πολυτεχνική σχολή που συνδυάζει τα μαθηματικά, τη φυσική, την πληροφορική, ενώ δεν βγάζει από το πλάνο της και την αστρονομία.
Πάντως εκτιμά ότι με ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας οι ανακαλύψεις για το σύμπαν θα είναι πολύ πιο έντονες που μάλλον θα τις ζήσει η γενιά της.

Με όνειρο τη θεωρητική Φυσική
Από την πλευρά του ο μαθητής της Β’ Τάξης Ηλίας Αγαδής ανέφερε πως στην αστρονομία του αρέσει περισσότερο το φυσικό κομμάτι, όπως ότι έχει νόμους και μαθηματικά.
Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την αστρονομία, ενώ κάνει ακόμη και ασκήσεις τις οποίες λαμβάνει μέσα από εξειδικευμένη ιστοσελίδα.
Στόχος του είναι να γίνει θεωρητικός φυσικός. «Μου αρέσει πολύ η φυσική ως μάθημα, όπως και τα μαθηματικά, και θα ήθελα να συνεχίσω στην αστρονομία. Με συγκινεί το γεγονός πως είμαστε ένα τίποτα μπροστά στην απειρότητα του σύμπαντος και είναι μεγάλη η πρόκληση της ανακά

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το