Τοπικά

1.100 στεφανιογραφίες στο Νοσοκομείο Βόλου

Στις 1.100 ανέρχονται οι στεφανιογραφίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου Βόλου το οποίο άρχισε τη λειτουργία του πριν περίπου ενάμιση χρόνο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προσφέροντας σημαντικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για έναν αριθμό που δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Νομό με τις καρδιακές παθήσεις των κατοίκων που οφείλονται στις επιπτώσεις του προβληματικού σύγχρονου τρόπου ζωής.
Χθες στον χώρο του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της παλιάς πτέρυγας, τελέστηκε ο αγιασμός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, του διοικητή κ. Γιάννη Ντόκου, αλλά και εκπροσώπων πολιτικών αρχών.
Στην εκδήλωση τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και στην ιατρική φροντίδα των Βολιωτών ασθενών, οι οποίοι πλέον δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στα νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία. Αυτό συνέβαινε μέχρι και τον Ιούλιο του 2022, όταν μετά τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου οι στεφανιογραφίες γίνονται στο «Αχιλλοπούλειο».
Ο Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Βασίλης Σαράκης δήλωσε πως «στον ενάμιση χρόνο του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου έχουν πραγματοποιηθεί πλέον κοντά στις 1.100 στεφανιογραφίες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός δείχνει το πρόβλημα με τις καρδιακές παθήσεις που πλήττουν τον πληθυσμό. Κυρίως η στεφανιαία νόσος αφορά τις ηλικίες 40-60 ετών και τα αίτια σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είναι η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το άγχος, η πίεση της καθημερινότητας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν όλοι που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία, είναι καπνιστές».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «έχουν πραγματοποιηθεί στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και 300 περίπου αγγειοπλαστικές. Μάλιστα οι μισές αγγειοπλαστικές αφορούν καρδιοπαθείς που ήδη νοσηλεύονταν έχοντας υποβληθεί και σε στεφανιογραφία, ενώ άλλες είναι και έκτακτες.
Το «Αχιλλοπούλειο» βρίσκεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Λάρισας και για τις έκτακτες αγγειοπλαστικές, αν και το ίδιο μπορεί να πραγματοποιήσει έκτακτη αγγειοπλαστική μία φορά την εβδομάδα.
Ο κ. Σαράκης τόνισε πως το Αιμοδυναμικό εργαστήριο τελεί υπό τη διεύθυνση του καρδιολόγου κ. Ντάτσιου, ενώ συνεισφέρουν και οι καρδιολόγοι κ.κ. Κυριλίδης και Λαλίτσας.
Συμπλήρωσε δε πως με το Αιμοδυναμικό εργαστήριο το νοσοκομείο αναβαθμίζεται και γίνεται αυτόνομο στην αντιμετώπιση οξέων στεφανιαίων περιστατικών.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το