Τοπικά

“Η ψυχική νόσος δεν είναι στίγμα” – Πλούσιες δράσεις αύριο στο Βόλο από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του “Αχιλλοπούλειου”

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας και τον περιορισμό του «στίγματος» που συνδέεται με την ψυχική νόσο, ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» διοργανώνει αύριο ποικίλες δράσεις στον Βόλο, συμμετέχοντας έτσι στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Ψυχικής Υγείας.
Το πρόγραμμα των δράσεων ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός μαζί με τα στελέχη του Τομέα Ψυχικής Υγείας.

«Γιορτάζουμε αύριο την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με δρώμενα στα οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από όλες δομές. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι θα πάμε εμείς στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Δραμητινός και πρόσθεσε ότι η ψυχική νόσος δεν είναι στίγμα. Μπορούν οι ίδιοι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία να διαχειριστούν την καθημερινότητα στην κοινωνία.

Από την πλευρά της η υποδιευθύντρια Νοσηλευτικής Χρυσάνθη Κορώνη επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται δράσεις για την ψυχική υγεία με στόχο να περιοριστεί το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική νόσο. «Όποιος έχει ψυχική νόσο, μπορεί να είναι λειτουργικός εφόσον έχει τη σωστή φροντίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα των δράσεων:
10:30-11:30, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου: Εικαστικό δρώμενο.
11:30: 10λεπτο θεατρικό δρώμενο.
Στο θεατρικό δρώμενο συμμετέχουν φιλοξενούμενοι και επαγγελματίες υγείας των ξενώνων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «ΑΡΙΑΔΝΗ» και «ΦΙΛΥΡΑ».
Σε περίπτωση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
19:00-22:00, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»: Προβολή της ταινίας «Lars and the real girl». Την προβολή θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δομές και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχει το Νοσοκομείο μας.

Η εικαστικός Έρικα Γκουντενσβάγκερ και η υπεύθυνη του Ξενώνα «Φιλύρα» Γιούλη Τσάρκα μίλησαν για το θεατρικό δρώμενο και τα εικαστικά. Το κείμενο του εικαστικού δρώμενου έγινε επί τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βλιώρα και το δραματοποίησε η κ. Κορώνη.
Όπως είπε η κ. Γκουντενσβάγκερ όσοι βρεθούν αύριο στον Άγιο Νικόλαο θα δουν μέσα από το εικαστικό δρώμενο πώς οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Επίσης, οι μετέχοντες στο εικαστικό έργο θα δουν τις εικόνες που ζωγράφισαν και τη ζωή τους από μια άλλη οπτική γωνία.

Η κ. Παναγιώτα Τσάρκα είπε ότι οι φιλοξενούμενοι στον ξενώνα «Φιλύρα» θα παίξουν σε ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα «Τι θα έλεγε η ψυχική υγεία αν είχε φωνή. Στον ξενώνα «Φιλύρα» φιλοξενούνται 15 άτομα, ενώ λειτουργούν επίσης δύο προστατευμένα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, ο ξενώνας «Αριάδνη» λειτουργεί 7 διαμερίσματα. Η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου έχει δυνατότητα φιλοξενίας 15 ατόμων και πάντα είναι γεμάτη. Το Γραφείο Ψυχολόγων εργάζεται ασταμάτητα όπως και το κέντρο ψυχικής υγείας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το