Τοπικά

“Φίλοι των Καλντεριμιών” πολλοί Ευρωπαίοι λάτρεις του Πηλίου

Όταν ακόμη το Πήλιο ήταν… άβατο για τους τέσσερις τροχούς, τα καλντερίμια και τα μονοπάτια ένωναν τα χωριά μεταξύ τους. Πολύ πριν οι δρόμοι ασφαλτοστρωθούν και τα αυτοκίνητα μονοπωλήσουν τις μετακινήσεις, η παραδοσιακή οδομηχανική των Πηλιορειτών είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που το δίκτυο των καλντεριμιών κάλυπτε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Εδώ και 13 χρόνια μια δραστήρια ομάδα εθελοντών στο Νότιο Πήλιο «ζωντανεύει» τα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, που «δένουν» το παρόν με το πλούσιο παρελθόν του τόπου.

Ο κ. Γιάννης Ιατρού την τελευταία εξαετία κατέχει τη θέση του προέδρου στον Σύλλογο «Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», αν και όπως ο ίδιος τονίζει, αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα για όλους τους εθελοντές, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν στιγμή να πορεύονται ενωμένοι, με γνώμονα την ανάπλαση των δεκάδων καλντεριμιών που υπάρχουν στα χωριά της περιοχής που δραστηριοποιούνται.
«Τα καλντερίμια είναι αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης του Πηλίου. Κάποτε ένωναν τα χωριά μεταξύ τους, ενώ μέσα από αυτά έφτανες μέχρι και την πόλη του Βόλου», σημείωσε ο κ. Ιατρού, συνταξιούχος έμπορος, ο οποίος κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, αλλά τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στο Νεοχώρι. «Η ομάδα μας τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε. Τα ενεργά μέλη μας ανέρχονται σε τετρακόσια και προέρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Ιατρού, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερη στη συνδρομή των ξένων: «Η δράση του συλλόγου ξεκίνησε από έναν Βρετανό συνταξιούχο αστυνομικό, τον Chris Wicks, ο οποίος πρώτος εκείνος ασχολήθηκε με τη διάνοιξη παλιών καλντεριμιών στην περιοχή του Προμυρίου, όπου αγόρασε σπίτι και μένει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στον Σύλλογο έχουν ενταχθεί πολλοί Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν γοητευθεί από τις ομορφιές του Πηλίου και της Ελλάδας γενικότερα. Είναι άνθρωποι που μαθαίνουν τη γλώσσα μας, παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα και έχουν μεγάλη διάθεση να προσφέρουν στον τόπο».

Ο εθελοντικός χαρακτήρας του Συλλόγου μοιάζει να είναι ο κινητήριος μοχλός για όλους όσοι συμμετέχουν στις δράσεις. «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου λειτουργούν σε καθαρά εθελοντική βάση. Στηριζόμαστε στις συνδρομές των μελών μας, με το ποσό να ανέρχεται μόλις σε δέκα ευρώ ετησίως, αλλά και τις χορηγίες ορισμένων ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, δίχως να λαμβάνουμε ούτε ένα ευρώ από κρατική επιχορήγηση. Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο περίπου, αφού μετά δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, κάθε Σάββατο καθαρίζουμε μονοπάτια και καλντερίμια του Νοτίου Πηλίου, ενώ τις Κυριακές διοργανώνουμε περιπάτους. Οι διαδρομές είναι φανταστικές και μας θυμίζουν κάθε φορά πως το Πήλιο συνδυάζει αρμονικά τα πάντα», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

φωτο:Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Ιατρού πλαισιώνεται από τους Κυριάκο Σταθάκη (αριστερά) και Παναγιώτη Αβραμίδη (δεξιά), σε παλαιότερη εξόρμηση των «Φίλων Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το