Τοπικά

“Έωλα τα έγγραφα αρνητών τεστ” σύμφωνα με τον δικηγόρο Σταμάτη Παπαγγελή

Δεν είναι λίγες οι επιστολές που καταφτάνουν στις διευθύνσεις σχολείων της Μαγνησίας από γονείς, οι οποίοι είναι αντίθετοι στο να υποβάλλονται τα παιδιά τους σε αυτοδιαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, τα οποία υποχρεούνται να κάνουν μία φορά την εβδομάδα. Ο δικηγόρος κ. Σταμάτης Παπαγγελής σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί και έχει επιφέρει τρομερή αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σαν να μην φτάνουν τα χιλιάδες θετικά self-tests ανά την επικράτεια, οι γονείς – «αρνητές» κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο Βολιώτης δικηγόρος, ο οποίος είναι και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, έχοντας λάβει υπόψη του το περιεχόμενο της επιστολής που καταθέτουν οι γονείς, τόνισε: «Έφτασε στα χέρια μου από κάποιον γονέα που μου χορήγησε ένα αντίγραφο. Πρόκειται για ένα έγγραφο, που δεν φέρει υπογραφή δικηγόρου, παρότι κυκλοφορεί η φήμη πως έχει συνταχθεί από συνάδελφο. Ένας δικηγόρος με την υπογραφή του, δεσμεύει και δεσμεύεται. Οπότε, αυτό ας μην το προσπερνάμε και υπογράφεται μόνο από τον γονέα, που είναι αντίθετος στο αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως σε πολλά σημεία του το έγγραφο που κυκλοφορεί, είναι απαράδεκτο νομικά. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που είναι εκτός νομικής πραγματικότητας. Προφανώς δεν μπορεί να καλύψει και να νομιμοποιήσει την απόφαση του γονέα να αρνηθεί τη διενέργεια self-test στο παιδί του που πηγαίνει σχολείο και τον προέλεγχο για τον Covid-19».

Οι διευθυντές σχολείων στη Μαγνησία έρχονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη κατάσταση, αφού τα self-tests είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχθούν τους μαθητές και να τους επιτραπεί η παρουσία τους στην τάξη. Κανείς μαθητής δεν περνάει το κατώφλι του σχολείου του δίχως τη βεβαίωση του αρνητικού αποτελέσματος στο τεστ, με αποτέλεσμα να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τους γονείς.

Ο κ. Παπαγγελής δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι οι «αρνητές» γονείς επικαλούνται συνταγματικά τους δικαιώματα, για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους. «Οι ατομικές ελευθερίες υπάρχουν σε ένα σύστημα ευνομούμενης πολιτείας, πάντα όμως ρυθμιζόμενες στον κοινωνικό και συνταγματικό περιβάλλοντα χώρο. Το δικαίωμα του καθενός να μην υποβληθεί σε self-test, όταν συγκρούεται με το αντίστοιχο δικαίωμα κάθε πολίτη στη δημόσια υγεία, νομικά υποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε το εξής: Είναι θέμα του καθενός γονέα και του Νόμου, αλλά και σταθμίσεως υποχρεώσεων και συμφερόντων. Όμως, το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να παραβαίνει τη δημόσια υγεία. Εκτός κι εάν υπάρχουν θέματα υγείας, που πιστοποιούνται από έναν ιατρό και όχι με κάποιο νομικό έγγραφο. Εάν ένας ιατρός υποδείξει πως δεν πρέπει να υποβληθεί ο μαθητής, π.χ. γιατί κάποια ουσία στο τεστ είναι αλλεργιογόνος και μπορεί να βλάψει την υγεία του παιδιού, τότε έχουμε να κάνουμε με άλλο ζήτημα», ανέφερε σχετικά, ενώ κλείνοντας μίλησε και για τις… θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν: «Δεν δέχομαι ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι κατευθυνόμενη, για να μας επιβάλλουν τσιπάκια μέσω των εμβολίων, ώστε να μας παρακολουθούν. Είναι αδιανόητα αυτά που ακούμε. Πάντοτε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις το πώς εκτιμά ο καθένας μας την πραγματικότητα, αλλά μου προκαλεί μεγάλη απορία ότι υπάρχουν ακόμη τόσοι που προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το