Τοπικά

Πτυχίο – διαβατήριο και για εταιρείες «κολοσσούς» από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών “Θ”

Διαβατήριο στην εργασία προσφέρει με το πτυχίο του το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς σχεδόν όλοι οι 600 απόφοιτοι στα 16 χρόνια λειτουργίας του έχουν βρει εργασία, πολλοί εκ των οπoίων σε εταιρείες – «διεθνείς κολοσσούς», όπως η Google, η Nokia, η Microsoft, ενώ άλλοι είναι ήδη καθηγητές σε καταξιωμένα ΑΕΙ του εξωτερικού.

Στον επιστημονικό χώρο των ηλεκτρολόγων το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά του με διακρίσεις καθηγητών από τα ερευνητικά τους προγράμματα και στόχος είναι να μπορέσει να συνεχίσει να εκπαιδεύει με την ίδια επάρκεια τους φοιτητές τους.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών άρχισε να λειτουργεί το 2000 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχοντας τότε την ονομασία «Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων». Το 2013 πέτυχε τη μετονομασία του συνδεόμενο ακόμη περισσότερο και με την ενέργεια που αποτελεί το μέλλον της επιστήμης.
Στα 16 χρόνια λειτουργίας του έχουν αποφοιτήσει 600 φοιτητές και 40 διδάκτορες. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 1300 φοιτητές και οι σπουδές είναι πενταετείς. Επίσης υλοποιούνται δύο μεταπτυχιακά προγράμματα και οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι 60.
Επίσης τα μέλη ΔΕΠ αριθμούν 21, εκ των οποίων οι δέκα έχουν κάνει διδακτορικό σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Μηχανικοί της ενέργειας
Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Ελευθέριος Τσουκαλάς με πλούσια επιστημονική δράση και ειδίκευση στα θέματα ενέργειας ανέφερε πως «στον Βόλο έχουμε ένα από τα έξι Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και μολονότι το Τμήμα μας είναι σχετικά νέο, φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο και να παράξουμε τους καλύτερους φοιτητές στο αντικείμενό μας ακόμη και στον κόσμο και να έχουμε και απήχηση στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Έχουμε μια αίσθηση της στρατηγικής σημασίας του Τμήματος στον κόσμο και στηριζόμαστε στους πολύ καλούς καθηγητές, ενώ προσελκύουμε και πολύ καλούς φοιτητές. Το Τμήμα με το εξαιρετικό διδακτικό προσωπικό έχει μια αξιόλογη παρουσία στη διεθνή βιβλιογραφία των ηλεκτρολόγων, διαθέτει εργαστήρια με πλούσιο και σπουδαίο εξοπλισμό που οι φοιτητές μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ καλά».

 
Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως «έχουμε καταφέρει ως Τμήμα όλοι οι απόφοιτοί μας να εργάζονται. Η απασχόλησή τους είναι σε εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, όπως Nokia, Google, στη ΔΕΗ, αλλά και σε πολλές άλλες εταιρείες της καινοτομίας. Επίσης πολλοί απόφοιτοί μας συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές τους σπουδές στα καλύτερα ΑΕΙ των ΗΠΑ, ενώ κάποιοι έγιναν καθηγητές και διδάσκουν εκεί. Το πρόγραμμα σπουδών που έχουμε, είναι επικαιροποιημένο και αντικατοπτρίζει τις διεθνείς πρακτικές για την εκπαίδευση των μηχανικών».
Το Τμήμα εκπαιδεύει τους μηχανικούς που θα δραστηριοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας μας, η οποία στη σημερινή παγκοσμιοποίηση αποτελεί πέρασμα όχι μόνο εμπορευμάτων, αλλά και δικτύων, υπηρεσιών, αγαθών και κυρίως γνώσης.

 
«Οι μηχανικοί έχουν γνώση της ενέργειας, του σχεδιασμού των ηλεκτρονικών, των Η/Υ και μπορούν να προσφέρουν στη νέα τεχνολογική επανάσταση που συντελείται διεθνώς» υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος έχει βαθιά γνώση των σύγχρονων δεδομένων, αφού μέχρι και πριν μερικά χρόνια ζούσε και δίδασκε στις ΗΠΑ.
«Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να αποκτήσει κάποιος το πτυχίο, στο οποίο όμως ενσωματώνονται όλες οι διεθνείς πρακτικές γνώσης. Έτσι το πτυχίο που λαμβάνουν είναι ένα διαβατήριο για το μέλλον και την εργασία, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μας όλοι οι απόφοιτοι εργάζονται, εκτός και αν κάνουν σπουδές στο εξωτερικό, όπου πάλι είναι περιζήτητοι» είπε ο κ. Τσουκαλάς και υπογράμμισε πως ιδρυτής του Τμήματος που έδωσε αυτή τη σύγχρονη φυσιογνωμία είναι ο κ. Ηλίας Χούστης.

Στο νέο κτίριο
Το ερχόμενο καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να μεταστεγαστεί το Τμήμα Ηλεκτρολόγων στο νέο του κτίριο στο Πεδίον Άρεως, όπου ήδη κατασκευάζεται. Μέχρι τώρα το Τμήμα στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια.
Επίσης το Τμήμα διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη, αλλά και συμβασιούχους εργαζόμενους που προσφέρουν πολλαπλά στην ομαλή λειτουργία του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το