Τοπικά

Πτώση τζίρου 30% στην αγορά του Βόλου – Αναδουλειά χωρίς προηγούμενο για τους εμπόρους στις εκπτώσεις

Τουλάχιστον στο 30% κυμαίνεται η πτώση της αγοραστικής κίνησης στις εκπτώσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι και η ανησυχία των εμπόρων είναι έκδηλη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για τον χειρότερο Ιανουάριο όλων των εποχών.

Οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά για την εμπορική αγορά θυμίζει μια άλλη περίοδο, όπως για παράδειγμα τον Μάρτιο, που τα πράγματα είναι συνήθως χαλαρά μετά την παρέλευση των εκπτώσεων.
Μια ερμηνεία της καθίζησης της κατανάλωσης είναι ότι δεν πληρώθηκαν ακόμη οι συνταξιούχοι.
Αλλά οι έμποροι προβληματίζονται, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε να πληρώνονται οι συνταξιούχοι νωρίς τον Δεκέμβριο και να περιμένουν αρκετό καιρό για να πληρωθούν ξανά και τέτοια πτώση της αγοραστικής κίνησης δεν υπήρχε.

Η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες γενικά υποχρεώσεις φαίνεται πως έχουν ροκανίσει το διαθέσιμο εισόδημα των Βολιωτών. Και αυτή η οικονομική δυσκολία παρατηρήθηκε ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η πτώση της κατανάλωσης κυμάνθηκε στο 15% σε σχέση με πέρυσι και όταν μάλιστα πανελλαδικά οι αγορές ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2016 ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν κιόλας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε με νόημα πως «βιώνουμε τον χειρότερο Ιανουάριο όλων των εποχών και αυτό το μήνυμα μας έρχεται και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος και δεν αγοράζει. Βρισκόμαστε στην καρδιά των χειμερινών εκπτώσεων με τα ποσοστά να είναι πολύ καλά, αλλά δυστυχώς αυτό δεν μεταφράζεται σε αγορές. Στην αγορά κινούνται πολλοί, όμως λίγοι κρατούν σακούλες».

Ερωτηθείς για το ποσοστό πτώσης ο κ. Οντόπουλος απάντησε πως «κυμαίνεται αυτή την περίοδο τουλάχιστον στο 30% σε σχέση με πέρυσι, όμως θα πρέπει να δούμε ακόμη καλύτερα την εικόνα. Πάντως τα πράγματα είναι άσχημα και η πτώση στην κατανάλωση πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι έμποροι ταυτόχρονα θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις πολλές φορολογικές, ασφαλιστικές και ευρύτερα οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν. Πιο συγκεκριμένα αυτή την περίοδο θα πρέπει να πληρώσουν τον ΦΠΑ για τα τελευταίο τρίμηνο, αλλά και τις δόσεις για τις ρυθμίσεις. Σχεδόν όλοι οι έμποροι είναι ενταγμένοι σε κάποια ρύθμιση και κάνουν αγώνα για να μη βγουν και βρεθούν πάλι εκτεθειμένοι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το