Τοπικά

Με ψόφια πρόβατα από καταρροϊκό έξω από την πρώην Νομαρχία

DSC00009

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από τη σοβαρή καταστροφή στο ζωϊκό τους κεφάλαιο, εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Σήμερα, έχοντας φορτωμένα στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων τα νεκρά ζώα, έφθασαν το μεσημέρι έξω από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μη λήψη μέτρων που έχει ως συνέπεια τον αποδεκατισμό των κοπαδιών και την οικονομική καταστροφή τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους, τα κρούσματα θανάτων από καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να έχουν χάσει πάνω από το 80% του ζωικού κεφαλαίου τους. Η Πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χ. Διβάνη μίλησε για ολοσχερή καταστροφή και εξέφρασε την αγανάκτησή της για την αδιαφορία της κυβέρνησης μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Η κ.Διβάνη τόνισε την ανάγκη να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξή τους. «Κανείς δεν έχει έρθει να δει πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχουμε πάθει» τόνισε η κ. Διβάνη και κατήγγειλε για αδιαφορία τους αρμοδίους.
Την αγανάκτησή του για την καταστροφή που έχει υποστεί από τον καταρροϊκό πυρετό εξέφρασε ο κτηνοτρόφος από το Διμήνι Γ. Τερζάκης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ήδη έχει χάσει 45 ζώα, ενώ άλλα 80 περίπου έχουν χτυπηθεί από τη νόσο. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη αντιβιοτικών και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αντιπεριφερειάρχης 

 

kataroikos

 

Η κ. Κολυνδρίνη υπογράμμιζε από την πλευρά της ότι χάρη στην έγκαιρη και άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το κυρίαρχο αίτημα των κτηνοτρόφων που αφορά στην  καταβολή αποζημιώσεων για τα  θανόντα ζώα και για ζώα που θανατώνονται με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας  ικανοποιείται άμεσα, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του αιτήματος για οικονομική ενίσχυση σχετικά με την  προμήθεια εντομοαπωθητικών κατόπιν προσκόμισης τιμολογίων , μετά από δεσμεύσεις του Υπουργού. Καλούνται οι κτηνοτρόφοι να δηλώνουν το πρόβλημα στην κτηνιατρική υπηρεσία προκειμένου να επισκέπτονται τις εκτροφές οι κτηνίατροι και  να κάνουν τον απαραίτητο δειγματοληπτικό έλεγχο. Παράλληλα εκπονείται πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Όπως τόνισε η  Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρωγός στα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και θα συνεχίσει να φροντίζει για την άμβλυνση και την εξάλειψη των προβλημάτων που τον ταλανίζουν. Οι πιέσεις που ασκήσαμε επέφεραν τη δέσμευση του Υπουργού ότι εντός δεκαημέρου θα  επιλυθεί το θέμα, ενώ ανάλογες ήταν οι δεσμεύ σεις του Υπουργού για την καταβολή της εξισωτικής, της βιολογικής κτηνοτροφίας και της ενιαίας ενίσχυσης.
Μάλιστα τόνισε ότι πολύ σύντομα, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους κτηνοτρόφους προκειμένου να γίνει ενημέρωση επί των νέων εξελίξεων που θα προβλέπονται σε υπουργική εγκύκλιο. H πρόεδρος του αιγοπροβατικού συλλόγου Διμηνίου κα Διβάνη δήλωσε τα εξής : Πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή έχει θετικό πρόσημο και ότι οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν αυτό που δικαιούνται και αξίζουν, πιστεύοντας στη βοήθεια και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στη σύσκεψη έλαβα μέρος  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, Κων. Μπάρδας, ο θεματικός Αντιπεριφεριάρχης, Αργ. Κοπάνας, ο εντεταλμένος Σύμβουλος αγροτικής οικονομίας, Βασ. Χατζόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θαν. Λιούπης και Γ. Κίτσιος, οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων του Νομού,  Νικολάου Βασίλειος, Χαρούλα Διβάνη και Ηλίας Μπούτλας, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μαγνησίας κος Λιάνος, ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής Απόστολος Πούλακας και ο Γραμματέας του προγράμματος περισυλλογής διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων κος Κωτίνας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το