Ελλάδα

Ψηφίζονται όλα τον Ιανουάριο για να ρυθμιστεί το χρέος μέχρι τον Μάρτιο

maximou

Αποφασισμένη να ανεβάσει ταχύτητες και να περάσει γρήγορα τον «κάβο» της πρώτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, οι κρίσιμοι σταθμοί για την έξοδο της οικονομίας από το τούνελ της στασιμότητας και της ύφεσης περιλαμβάνουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στα μέσα Ιανουαρίου, δραστικές παρεμβάσεις στη φορολογία για αναδιανομή των βαρών και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την εκκίνηση υλοποίησης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Το πλέγμα αυτών των παρεμβάσεων θα διαμορφώσει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην οικονομία, βάζοντας οριστικά τέλος στα σενάρια περί κινδύνου Grexit και απενεργοποιώντας τις φωνές, κυρίως συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για παλινωδίες και αναξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και δανειστές της.

Η άμεση και βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος, πράγμα που από τη μια θα προσφέρει σημαντική δημοσιονομική ανάσα και από την άλλη θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει χρονικά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού στη Βουλή είναι σαφής ένδειξη ότι το Μαξίμου επιχειρεί να αποκτήσει πρωτοβουλία κινήσεων, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης που ξεκινά εκτός απροόπτου στις 18 Ιανουαρίου με την έλευση στην Αθήνα του κουαρτέτου.

To ΔΝΤ
Στην ατζέντα κυριαρχούν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος καθώς και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2016 – 2018 που θα πρέπει να ψηφιστούν τον Ιανουάριο έτσι ώστε αμέσως μετά, τον Φεβρουάριο, να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ενας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των όποιων απαιτήσεων για επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας οι οποίες αποτελούν τη σημαία για τους εκπροσώπους του Ταμείου.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομόλογων για την παροχή φθηνότερης ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες. Εξελίξεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να είναι αφετηρία περιόδου, για να ξεκινήσει να αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα έναντι της Ελλάδας, με τη βοήθεια της προόδου στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της ενδεχόμενης ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διαδικασία που θα βγάλει τα ελληνικά ομόλογα από την καραντίνα και θα διαμορφώσει σταδιακά τις προϋποθέσεις για πιθανές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου, με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται, θεσμικά, έτοιμος να στηρίξει την ελληνική οικονομία, εφόσον κυλήσει ομαλά η πρώτη αξιολόγηση κινούμενος στο πλαίσιο στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και απορρόφησης των όποιων κραδασμών προκαλούνται από χώρες όπως η Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Ευρωζώνη περίοδο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με την εμπροσθοβαρή στρατηγική στην εφαρμογή των εκτεταμένων και βαθιών μεταρρυθμίσεων πέραν της αλλαγής του τοπίου και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας θα ανοίξει ο δρόμος για σταδιακή απεξάρτηση από τα μνημόνια και το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για αυτό τον λόγο το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επάνοδος στις αγορές για δανεισμό, κάτι που προϋποθέτει συντονισμένες και συγκροτημένες δράσεις τους επόμενους μήνες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και επιστροφής της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας και ανάκαμψης.

Αλλαγές
Στο κοινωνικό επίπεδο ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης εστιάζεται σε δραστικές παρεμβάσεις στη φορολογία με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την εμπέδωση αισθήματος ίσης μεταχείρισης στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και ακινήτων με ελαφρύνσεις στους ασθενέστερους και μεταφορά των βαρών στα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κλιμάκια.

Η μεταρρύθμιση του φορολογικού θα συνοδευτεί και με ενίσχυση των κινήτρων για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που θα δώσουν ανάσα και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ταυτόχρονα θα τρέξουν μέτρα για το χτύπημα του «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου κυρίως στα υγρά καύσιμα που θα αποτελέσουν δύο από τις βασικές πηγές άντλησης προσθέτων εσόδων για το Δημόσιο απελευθερώνοντας πόρους από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το