Ελλάδα

Tο παράλληλο πρόγραμμα “περνάει” σε πρώτο πλάνο

TSIPRAS

Να αλλάξει το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής -αυξάνοντας τις δόσεις του λεγόμενου «παράλληλου» προγράμματος- έχει ως κεντρικό στόχο για το 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το άνοιγμα προς την κοινωνία θα περάσει και μέσα από το εαρινό συνέδριο του κόμματος, ενώ εκτός συνόρων αναζητούνται νέες συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου οι εναπομείνασες μνημονιακές υποχρεώσεις -π.χ. Ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών- θα κλείσουν εντός διμήνου, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει ένα πιο αριστερό στίγμα στην υλοποιούμενη πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Τη δική της σημασία έχει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη πως για τη νέα χρονιά στόχος είναι 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, κάτι που φαίνεται και από τη γραμμή που χαράσσεται στο Ασφαλιστικό (όπου βάζει κόκκινες γραμμές για τις κύριες συντάξεις).

Και μπορεί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιελάμβανε δράσεις του παράλληλου προγράμματος να πήρε μετάθεση, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη σηκώσει λευκή σημαία. Αυτό φάνηκε και από το ότι μέρος αυτών των δράσεων -με κυριότερη την επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης- πέρασε με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στις 24 και 30 Δεκεμβρίου.

Προσλήψεις στα νοσοκομεία
Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει έτοιμο το Μέγαρο Μαξίμου, το βάρος τη φετινή χρονιά θα πέσει σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει το δικό της αποτύπωμα τόσο στον χώρο της Υγείας όσο και σε αυτόν της Παιδείας.

Ειδικότερα στην Υγεία το βάρος θα πέσει στη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και αναμένονται νέες προσλήψεις. Οσον αφορά στην Παιδεία, σε εξέλιξη είναι ο εθνικός διάλογος, με την ατζέντα να περιλαμβάνει από την αύξηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 14 έτη μέχρι την εφαρμογή νέου τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Μέσα σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το κρισιμότερο -κατά πολλούς- συνέδριο στην ιστορία. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που θα γίνει μετά το «διαζύγιο» με τη λαφαζανική πτέρυγα και επομένως αποκτά τη δική του σημασία.

Το συνέδριο αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο, καθώς στόχος είναι πρώτα να έχουν κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα και να έχει στρωθεί ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα του χρέους. Με τα θέματα αυτά «τακτοποιημένα», θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσει ο εσωκομματικός διάλογος για τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συνέδριο η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επιβεβαιωθεί, καθώς σχεδόν όλες οι τάσεις είναι κοντά στην προεδρική πλειοψηφία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εσωκομματική σκακιέρα έχει η στάση που θα τηρήσει η λεγόμενη «ομάδα των 53» και ο αριθμός των συνέδρων που θα τη στηρίξει.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει σε συνομιλητές του την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλισμός μέσα στο κόμμα. Ωστόσο δεν πρόκειται να δεχτεί την επανάληψη φαινομένων του πρόσφατου παρελθόντος και την ύπαρξη «ενός κόμματος μέσα στο κόμμα».

Πάντως η μεγάλη πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην περιοριστεί σε ένα «παραδοσιακό» εσωκομματικό ακροατήριο αλλά να κάνει άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Στόχος είναι να υπάρξει μια πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στα όργανα του κόμματος και να περιοριστούν τα λεγόμενα «επαγγελματικά στελέχη».

Εκτός συνόρων, η δημιουργία μιας ευρύτερης «συμμαχίας» που θα στηρίζει αναπτυξιακές πολιτικές και θα ζητά τον τερματισμό της λιτότητας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Ελληνα πρωθυπουργού. Η στάση του Φρ. Ολάντ, οι παρεμβάσεις του Μ. Ρέντσι αλλά και οι εξελίξεις στις χώρες της Ιβηρικής αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ένας άνεμος αλλαγής φαίνεται πως φυσάει στον ευρωπαϊκό Νότο.

Μια σειρά κινήσεων του Αλ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα θα έχουν ως στόχο να διερευνηθούν τα περιθώρια «συμμαχιών» τόσο με τα αριστερά κόμματα όσο και με εκπροσώπους της σοσιαλδημοκρατίας. Ενα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ως παρατηρητή. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι επαφές και με κόμματα της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το στοίχημα εκτός συνόρων

Εκτός συνόρων στο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως είναι εφικτή η συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού μετώπου με προοδευτικό πρόσημο, προκειμένου να υπάρξουν «ρωγμές» στο τείχος της λιτότητας. Κοινή γραμμή πλεύσης αναζητείται και στο θέμα του προσφυγικού, ώστε να μπουν στο περιθώριο λαϊκίστικες ή ακροδεξιές φωνές που ακούγονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το