Αθλητισμός

Προβληματισμός για τα έσοδα στις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ και στον Ολυμπιακό

Η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ψηφίστηκε, η Πολιτεία υποσχέθηκε σημαντικά έσοδα για τις ομάδες που θα στελεχώσουν τη νέα κατηγορία (Σούπερ Λιγκ 2) από τη συμφωνία με την ΕΡΤ, ενώ ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, έκανε λόγο για εγγυημένα έσοδα και για τις ομάδες της νέας Φούτμπολ Λιγκ.
Αυτά θα είναι συνάρτηση των εσόδων της Σούπερ Λιγκ 2 (θα δοθεί ποσοστό από τα έσοδα της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας στη Φούτμπολ Λιγκ). Ωστόσο, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η «Θ» τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο Ολυμπιακός Βόλου, ως προς τα εγγυημένα έσοδα (άμεσα και έμμεσα).

Καθημερινά, μάλιστα, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, που θα πρέπει να προβληματίσουν τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και κατ’ επέκταση και τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ. Το τελευταίο που ακούγεται (όχι επίσημα πάντως) είναι ότι τα έσοδα για κάθε ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2 δεν θα είναι 800.000 ευρώ, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά πολύ λιγότερα, της τάξης των 300.000 ευρώ. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια εξέλιξη απρόσμενα δυσάρεστη για τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2, που θα επηρεάσει και το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ και τις ομάδες που θα λάβουν μέρος σ’ αυτό. Είναι λογικό στην περίπτωση αυτή τα έσοδα και για τις ομάδες της τρίτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας να είναι πολύ λιγότερα, από αυτά που υπολογίζουν οι παράγοντες των ομάδων. Κατ’ επέκταση θα πρέπει οι παράγοντες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όταν, μάλιστα, μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τηλεοπτικό συμβόλαιο, με σημαντικά έξοδα για τους συλλόγους (συμβόλαια, ΙΚΑ, εφορία, διαιτησία, μετακινήσεις) και πενιχρά έσοδα, για τις περισσότερες από τις ομάδες που μετέχουν στη Φούτμπολ Λιγκ (λιγοστά εισιτήρια, περιορισμένες χορηγίες).

Όλα αυτά προβληματίζουν τις διοικήσεις των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ και αποτελούν… τροχοπέδη σε κάποιους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις υπό σύσταση ΠΑΕ. Θυμίζουμε, πως οι 12 από τις 14 ομάδες της κατηγορίας καλούνται να γίνουν Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες και να βρουν τους επιχειρηματίες- παράγοντες, που θα αναλάβουν να τις λειτουργήσουν.
Η εξαμελής επιτροπή των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ, που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να έχει τις επαφές με τους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να υλοποιηθούν τα όσα έχει υποσχεθεί η Πολιτεία, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη δράση, να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και να εμείνει στην απαίτηση, τις υποσχέσεις τις έχουν στα χέρια τους οι ομάδες και εγγράφως, πριν την υπογραφή της προκήρυξης του πρωταθλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ομάδες απειλούν να μην υπογράψουν την προκήρυξη. Από τη μια μεριά ΕΠΟ και Πολιτεία θέλουν από τους συλλόγους να είναι απόλυτα εντάξει στις υποχρεώσεις τους και από την άλλη οι ίδιες να μην τηρούν τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες. Τότε, για ποια εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνουμε λόγο;

Προς τη Γ.Σ. βαδίζει ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός Βόλου βαδίζει προς τη γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου, στην οποία θα μπουν κάποια πράγματα σε τάξη και θα αρχίσει η διαδικασία της μετατροπής του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού τμήματος, σε ΠΑΕ. Θυμίζουμε, πως τρία είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την γενική συνέλευση. Καθορισμός ύψους μετοχικού κεφαλαίου και τιμής μετοχής, ορισμός ονομασίας τίτλου της υπό σύστασης ΠΑΕ και εκλογή πενταμελούς επιτροπής αρμόδιας για την σύσταση της ΠΑΕ.
Δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ» (Τετάρτη 12/6, στις 18.00), θα έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη.
Όσον αφορά την ονομασία που θα έχει η ομάδα, ως ΠΑΕ, θα αποφασίσουν τα μέλη της γενικής συνέλευσης, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς το όνομα, με επικρατέστερο αυτό της «ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου 1937».

Προτεραιότητα στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της υπό σύσταση ΠΑΕ έχουν τα μέλη του συλλόγου και εφόσον αυτό δεν καλυφθεί από αυτά, θα μπορεί να συμμετάσχει στη συνέχεια οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Με την προϋπόθεση, βέβαια, να πληροί τις προϋποθέσεις, για να μπορεί η ομάδα να πάρει αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Στη γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου αναμένεται να παραστούν και δύο δικηγόροι από την Αθήνα, ένας εξ αυτών θα είναι ο Αργύρης Λίβας. Να τονίσουμε, πως δύσκολα θα εμφανιστεί στη συνέλευση ο ενδιαφερόμενος να αναλάβει την ΠΑΕ, εκτός κι αν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Επίσης, παραμένει άγνωστο, αν θα υπάρξουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, πέρα από το άτομο που ακούγεται πως κινείται για να αναλάβει τον Ολυμπιακό και δραστηριοποιείται επαγγελματικά εκτός Βόλου. Η γενική συνέλευση, όπως έχουν τονίσει τα άτομα της διοίκησης του Ερασιτέχνη, σκοπό έχει να οριστούν οι κανόνες και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύσταση της ΠΑΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το