Τοπικά

Περιμένουν από πέρυσι αποζημίωση για τον δάκο οι ελαιοπαραγωγοί στο Νότιο Πήλιο

Ακόμη περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νοτίου Πηλίου και άλλων περιοχών της Μαγνησίας να αποζημιωθούν από τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν πέρυσι το καλοκαίρι από τον δάκο, καθώς παρά τις υποσχέσεις μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής με τις ζημιές που προκάλεσε κυρίως στα φρούτα αλλά και σε άλλα είδη, όπως στις ελιές, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών από τον δάκο.
Εξάλλου μπορεί τώρα οι αγρότες να ζητούν από τον ΕΛΓΑ να κινηθεί άμεσα και να εκτιμήσει τις ζημιές από το χαλάζι, ώστε να αποζημιωθούν, ωστόσο υπάρχει και το θέμα της προηγούμενης μεγάλης ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον δάκο.

Άλλωστε από τον περασμένο Οκτώβριο οι παραγωγοί μέσω του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων ξεκίνησαν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου μέσα από συναντήσεις με το αρμόδιο υπουργείο να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις. Όμως παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις που έλαβαν, η κατάσταση δεν άλλαξε.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης δήλωσε για το θέμα πως «από την πρόσφατη χαλαζόπτωση υπάρχουν ζημιές στα φρούτα. Παράλληλα υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία και για τις ελιές και γι’ αυτό ζητούμε από τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ να μεταβούν άμεσα στην περιοχή και να εκτιμήσουν την κατάσταση. Το ζήτημα είναι οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα. Βέβαια αυτό που διαπιστώνουμε με λύπη, είναι πως οι παραγωγοί ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από την περυσινή ζημιά με τον δάκο στην ελιά. Οι αγρότες υπέστησαν μεγάλη ζημιά και ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις από το αρμόδιο υπουργείο, παρότι εμείς κινηθήκαμε άμεσα με διαδοχικές συναντήσεις και προτάσεις. Ωστόσο φαίνεται πως οι προσδοκίες, οι ελπίδες που είχαν οι αγρότες, εξανεμίζονται και στους παραγωγούς επικρατεί αγανάκτηση».

Οι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί παρά την περυσινή μεγάλη ζημιά από τον δάκο, μπόρεσαν να βρουν έστω και τα ελάχιστα κεφάλαια, ώστε να εισέλθουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο και να περιμένουν μια καλύτερη παραγωγή για την ελιά.
«Μέχρι στιγμής η χρονιά εξελισσόταν πολύ καλά για την παραγωγή της ελιάς. Υπήρχαν καρποί και ελπίζαμε ότι τα πράγματα φέτος σε σχέση με πέρυσι θα πάνε πολύ καλύτερα. Βέβαια ήρθε αυτή η χαλαζόπτωση για να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Δυστυχώς ο καιρός έχει αλλάξει και με ένα μπουρίνι 15 λεπτών είναι δυνατόν να καταστραφεί μια ολόκληρη χρονιά για τον παραγωγό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το