Τοπικά

Οι ιστορικές βιομηχανίες του Βόλου “αναβιώνουν” στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (photos)

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας γιόρτασαν την Διεθνή Ημέρα Αρχείων ανοίγοντας τις πύλες του για το κοινό, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες που ήθελαν να “γευθούν” ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας.  Τα γραφεία των ΓΑΚ Μαγνησίας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 9 το βράδυ για τους επισκέπτες που επιθυμούν να ξεναγηθούν στην έκθεση με θέμα”Αρχεία Επιχειρήσεων”.

Το θέμα «Αρχεία Επιχειρήσεων» αφορά έγγραφα και φωτογραφίες από  ιστορικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εμπορικούς οίκους, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους έντονο στην πόλη του Βόλου. Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αρχείων που έχει καθιερωθεί από το 2007.  Μάλιστα την περασμένη Κυριακή τα ΓΑΚ Μαγνησίας διοργάνωσαν τη βιομηχανική ποδηλατάδα όπου επισκέφθηκαν τα παλιά βιομηχανικά κτίρια του Βόλου.

“Φέτος σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραίος συνδυασμός  να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή και να έχουμε θέμα τα αρχεία επιχειρήσεων”  ανέφερε η προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αννίτα Πρασσά.

H κ. Πρασσά

Οι ενότητες της έκθεσης ήταν τα παλιά μηχανουργεία,οι βιομηχανίες, τα οικοδομικά υλικά, τα τρόφιμα και ποτά, η ένδυση, οι πρόσφυγες επιχειρηματίες και  οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων.
Η έκθεση διοργανώθηκε στο αναγνωστήριο της υπηρεσίας προκειμένου να “ανοίξει” τις πόρτες τους στο ευρύτερο κοινό.
“Θέλουμε να έρθει ο κόσμος “στο σπίτι μας”  για να μας γνωρίσουν πολίτες που δεν έρχονται  εύκολα σε μια αρχειακή υπηρεσία” πρόσθεσε η κ. Πρασσά.

Τα τελευταία χρόνια τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας έχουν κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία με πολλές δράσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα αλλά και ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο.
“Στο διαδίκτυο υπάρχουν τρία ντοκιμαντέρ για την ποτοποιία Ψιώτα,  τον εξαγωγικό οίκο ελαιών και άλλων αγροτικών προϊόντων “Παπαθανασίου” και την βιομηχανία ζυμαρικών “Σκαρίμπας -Ντεβέτα”.  Αυτές οι πληροφορίες είναι η δημόσια ιστορία μας.  Aπευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό και ξεφεύγουμε έτσι από την ακαδημαϊκή ιστορία” δήλωσε η κ. Πρασσά.

Τόνισε ακόμη πως ο κόσμος ανταποκρίνεται στις δράσεις των ΓΑΚ Μαγνησίας και η ανταπόκριση αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης:
“Ο κόσμος ανταποκρίνεται και αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίζουμε κάθε χρόνο.  Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται το κοινό.  Όλοι αυτοί οι επισκέπτες είναι πολλαπλασιαστές γιατί, αφού γνωρίσουν τα Γενικά Αρχεία,  μεταφέρουν τη δουλειά που γίνεται στην κοινωνία”.

Η κ. Πρασσά ανέφερε πως οι επισκέπτες των Γενικών Αρχείων ενδιαφέρονται εξίσου για όλες τις κατηγορίες αρχείων.  “Παίζει ρόλο και ο τρόπος που θα δείξεις το υλικό προς το κοινό”  δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη,  σημείωσε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μέσω των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας,  έχουν επανενωθεί οικογένειες ενώ ενδιαφέρον για τα αρχεία δείχνουν μέχρι και γραφεία ερευνών.
“Είναι πολύ στη μόδα η γενεαλογική έρευνα που έχει ξεκινήσει από την Αμερική.  Επισκέπτονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ενδιαφερόμενοι από  άλλες πόλεις, ακόμα και από άλλες χώρες.  Μάλιστα υπάρχουν και γραφεία που αναλαμβάνουν αυτή την έρευνα.  Έρχονται στα ΓΑΚ Μαγνησίας και αναζητούν υλικό. Πολλές φορές βρίσκουν αυτό που αναζητούν. Μάλιστα έχουμε συμβάλει και στην επανασύνδεση  υιοθετημένων παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το