Πολιτισμός

Πρωτότυπο βιβλίο από την Πηλιορείτισσα Μάρω Αισώπου – Απευθύνεται και σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής

Οι σελίδες του τελευταίου βιβλίου της Μάρως Αισώπου, που έχει τίτλο «Κάτι χάνω, κάτι βρίσκω» και κυκλοφόρησε από την Ήρα Εκδοτική, κρύβουν μία ευχάριστη έκπληξη για τους αναγνώστες της συγγραφέα από τις Μηλιές. Το τελευταίο παραμύθι, τρίτο κατά σειρά, που έγραψε η Πηλιορείτισσα δημιουργός και προέκυψε από τη συνεργασία με τον γιο της, Δημήτρη Αίσωπο, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, πέρα από την κλασική έκδοσή του θα απευθύνεται επίσης σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής. Η ιστορία της κυρα-Καλής, όπως λέγεται η πρωταγωνίστρια του νέου παραμυθιού της Μάρως Αισώπου, «ζωντανεύει» μέσα από το αλφάβητο Braille για τυφλούς, ενώ συνοδεύεται από ένα dvd με την απόδοση του κειμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η πρωτότυπη συγγραφική προσπάθεια της Μάρως Αισώπου, που εικονογραφήθηκε από τον Νίκο Ποδιά, απέφερε ένα βιβλίο πολυαισθητηριακής προσέγγισης. Η ειδική έκδοση με τη χρήση της γραφής Braille έγινε με τη συνδρομή του συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί», το παραμύθι στη νοηματική απέδωσε ο Γιώργος Ανδρούδης από τη Θεσσαλονίκη, πρόεδρος της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος, ενώ την επιμέλεια του dvd είχε ο Δημήτρης Αίσωπος.
«Σύμφωνα με ό,τι γνωρίζω, κάτι ανάλογο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού θα παρέχουμε τη δυνατότητα και σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής να απολαύσουν το παραμύθι. Η έκδοση συνοδεύεται – για όποιον το επιθυμεί – από αντίτυπο με το κείμενο στη γραφή Βraille και ένα dvd με την απόδοση του κειμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα», σημείωσε η κ. Αισώπου, η οποία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του εγχειρήματός της με τη βοήθεια του υιού της: «Ούτως ή άλλως με τον Δημήτρη, ο οποίος κάνει ταινίες μικρού μήκους για εκπαιδευτικούς σκοπούς, πάντοτε μιλάμε πολύ. Το ίδιο έγινε και τώρα. Από εκεί και πέρα, η ιδέα να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο γεννήθηκε πριν από δύο-τρία χρόνια. Μελέτησα αρκετά πριν καταπιαστώ με τη συγγραφή του τελευταίου παραμυθιού. Άλλωστε και το θέμα ήταν τέτοιο που συμβουλεύτηκα ουκ ολίγα βιβλία ψυχολογίας».


Η Μάρω Αισώπου στο «Κάτι χάνω, κάτι βρίσκω» θίγει ένα ζήτημα ταμπού για την παιδική λογοτεχνία, αυτού του θανάτου. «Η αλήθεια είναι πως οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά δεν τολμούμε εύκολα να προσεγγίσουμε το θέμα του θανάτου, αλλά και της διαχείρισης του πένθους. Όπως τα σοφά λαϊκά μας παραμύθια με συμβολισμούς και αλληγορικό τρόπο φωτίζουν τις μεγάλες αλήθειες της ζωής, έτσι κι εδώ τονίζεται το αναπόδραστο της θνητότητάς μας. Επισημαίνονται διακριτικά τα πέντε στάδια του πένθους, χωρίς να ελαχιστοποιείται η απώλεια ή να υποτιμάται ο δρόμος των ανάμικτων συναισθημάτων. Μιλάει για τον θρίαμβο της αγάπης και την παρουσία των άλλων στη ζωή μας με πολλαπλούς τρόπους, αφού οι άνθρωποι έρχονται, φεύγουν και όλοι κάτι αφήνουν στο πέρασμά τους», είπε η συγγραφέας και πρόσθεσε: «Δεν είναι ένα βιβλίο καταθλιπτικό και στενάχωρο. Απεναντίας με πολύ γλυκό και τρυφερό τρόπο δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να κατανοήσει μια μεγάλη αλήθεια της ζωής που οι δυτικές κοινωνίες σήμερα τείνουμε να εξοστρακίσουμε από την πραγματικότητά μας. Δεν θέλουμε τον θάνατο στη ζωή μας, αρνούμαστε τον πόνο, δείχνουμε αυτοσυγκράτηση στο να βιώσουμε τα στάδια του πένθους, με αποτέλεσμα να μην επέρχονται η κάθαρση και η παραμυθία».
* Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Κάτι χάνω, κάτι βρίσκω» θα γίνει τη μεθεπόμενη Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 18.30, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Σοφία Γαϊτανά-ψυχολόγος, η Αγγελική Θάνου-συνταξιούχος σχολική σύμβουλος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας, ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαδόπουλος-ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και ο Δημήτρης Αίσωπος-ειδικός παιδαγωγός. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Έλενα Ψαραλίδου, δικηγόρος-ποιήτρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το