Ελλάδα

Το πρώτο τεστ της κυβέρνησης με δύο ταυτόχρονες πορείες

astinomia

Με «αόρατα» ΜΑΤ, με κλούβες κενές-«κουφάρια» στη Βουλή, με μία… κορδέλα πιο μπροστά, με ανοικτό ΜΕΤΡΟ και χωρίς αστυνομικούς με πολιτικά θα περιφρουρούνται οι διαδηλώσεις-πορείες στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που έλαβαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Το δόγμα περιφρούρησης θα έχει μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, από εκείνη που ήταν συνηθισμένη μέχρι σήμερα.

Μάλιστα αυτή η φιλοσοφία κάνει άμεσα… τεστ αποτελεσματικότητας κατά τις παράλληλες συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής και πολιτών που θα συμμετάσχουν στη αντιφασιστική πορεία, το απόγευμα. Δεν θα βλέπουμε πλέον άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά δίπλα ή πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι μάλιστα θα ελεγχθούν και… πειθαρχικά αν παραβλέψουν τις σχετικές εντολές. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ δεν θα «κυκλώνουν» τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών σε «σχήμα Π», όπως στο πρόσφατο παρελθόν αλλά θα βρίσκονται σε απόσταση, σε μη εμφανή σημεία, με δυνατότητα όμως άμεσης επέμβασης αν παρατηρηθούν έκτροπα και αλλάξουν οι σχετικές εντολές.

Στο ύψος της Βουλής, στα λεγόμενα «λουλουδάδικα» επί της Βασιλίσσης Σοφίας θα βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ, όπως και πριν, αλλά κενές αστυνομικών. Σε απόσταση πενήντα μέτρων μπροστά από τις κλούβες θα τοποθετείται κορδέλα που θα προειδοποιεί τους διαδηλωτές ότι πρέπει να σταματήσουν. Εκεί θα βρίσκεται μόνο ένας Αστυνομικός Διευθυντής και κανένας άλλος. Σε περίπτωση που οι διαδηλωτές αγνοήσουν τον αξιωματικό, περάσουν το όριο και προβούν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών οχημάτων και αστυνομικών, θα υπάρχει επέμβαση από τις μη ορατές διμοιρίες που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα πίσω από αυτά.

Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν ανοικτοί οι σταθμοί του Μετρό, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν σημειωθεί επεισόδια μέσα στους σταθμούς που συνοδεύτηκαν από χρήση χημικών. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχουν ομάδες προελέγχου της Αστυνομίας με τη διαφορά, όμως, ότι οι αστυνομικοί δεν θα είναι με πολιτικά -όπως ήταν- αλλά ένστολοι.

Τα παραπάνω θα εφαρμοστούν «πιλοτικά» το απόγευμα από τις 17.00 που έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Η πρώτη από τη Χρυσή Αυγή που με αφορμή την επέτειο των Ιμίων καλεί τα μέλη της να συγκεντρωθούν στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών στην πλατεία Ρηγίλλης και η δεύτερη από αντιφασίστες -ανάμεσά τους η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ- που θα ξεκινήσουν πορεία προς το Σύνταγμα από την πλατεία Ομονοίας.

«Δεν θα  επιτεθεί» η αστυνομία είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έσπευσε όμως να τονίσει ότι, εάν ο σεβασμός του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν παρερμηνευτεί από τους συγκεντρωθέντες και πιστέψουν ότι η ΕΛ.ΑΣ «υποχωρεί» ή θελήσουν να προχωρήσουν σε καταστροφές και εγκληματικές πράξεις, τότε θα έχουμε μία πολύ διαφορετική εξέλιξη, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η παρουσία της αστυνομίας ναι μεν θα είναι διακριτική, αλλά δεν θα επιτρέψει έκνομες ενέργειες.

πηγή www.thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το