Πολιτισμός

Πρώτη περίοδος από αύριο για το Μουσικό Χωριό

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου και βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Φέτος, τα εργαστήρια, οι παραστάσεις και οι συμβιωτικές δράσεις των δύο κεντρικών εβδομάδων έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική βιομηχανία, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Από τις θεματικές αυτές θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές και συμβιωτικές δράσεις, ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα, όπως κάθε χρονιά.
Λόγω του Covid-19 και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, η διοργάνωση θα εφαρμόσει τα εξής προληπτικά μέτρα:

-Tα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μόνο σε ανοικτούς χώρους.
-Θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα άτομα της κάθε ομάδας και θα υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των μαθημάτων.
-Δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου συναυλίες με κοινό σε εσωτερικούς χώρους. Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθούν βιντεοσκοπημένες συναυλίες με live streaming και ελεγχόμενες δράσεις σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις ασφαλείας.
-Θα υπάρχει τακτική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων στο κτίριο διαμονής των καλλιτεχνών και στους χώρους διεξαγωγής των εργαστηρίων.
-Δεν θα υπάρξει υπέρβαση των 12 ατόμων ανά εργαστήριο, ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.
Προσκαλούμε λοιπόν σπουδαστές ή επαγγελματίες από τον χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελεύθερους ή ακαδημαϊκούς ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού, αλλά και όλους τους φιλότεχνους που επιθυμούν να γευθούν την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο.
Είκοσι συντονιστές από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τριών εβδομαδιαίων περιόδων:
Πρώτη περίοδος (3-9 Αυγούστου 2020):
Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας. Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων. Σπύρος Σακκάς, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος.

Δεύτερη περίοδος (18-24 Αυγούστου 2020):
Ρίζα και κορμός – perpetual momentum, συντονισμός, διδασκαλία: Yuko Kaseki, Πίσω από τη μάσκα, συντονισμός: Σίμος Κακάλας, Διαλογισμός σε Κίνηση και Ακινησία, Αναπνοή και Ανθρώπινο Ενεργειακό Πεδίο, συντονισμός: Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά, Μουσική επί σκηνής – Μουσική σύνθεση και δραματουργία, συντονισμός: Περικλής Λιακάκης, Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού, συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου.

Τρίτη περίοδος (25 – 31 Αυγούστου 2020):
Εισαγωγή στον Ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στον Ινδικό Πολιτισμό, Θεωρία και πρακτική, συντονισμός: Λήδα Σάνταλα, Η Μουσική του Λόγου – η Μουσική ως Λόγος, Συντονισμός: Κατερίνα Φωτεινάκη, Εύη Φιλίππου, Η Φύσα και τα Μυστικά της, Τεχνικές ενστομισμού στο ελληνικό κλαρίνο, συντονισμός: Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Η Μουσική Φόρμα του Sarki στο Προπολεμικό Ρεμπέτικο, συντονισμός: Ευγένιος Βούλγαρης, «Ας κελαηδούν και χαίρουν», Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου, συντονισμός: Γιάννης Τσανασίδης: λύρα Πόντου, σύνθεση, συντονισμός ομάδας Νατάσα Τσακηρίδου: τραγούδι, συντονισμός τραγουδιστών, Το Πολυφωνικό Σώμα: ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής, Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή, συντονισμός – εμψύχωση: Julianna Bloodgood & Rafal Habel, Μακάμ και Αυτοσχεδιασμός, συντονισμός: Νίκος Παραουλάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το