Τοπικά

Πρόταση παραπομπής για δέκα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ μετά από μήνυση της ΕΡΓΗΛ

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν δέκα πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, εναντίον των οποίων έχει στραφεί η τεχνική εταιρία ΕΡΓΗΛ, για το έργο του δικτύου ύδρευσης του Βόλου, που ολοκληρώθηκε το 2007.

Δεκατρία χρόνια μετά το έργο και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου που χειρίστηκε την υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των δέκα πρώην και νυν στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ στον ανακριτή, φέρεται να προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παραπομπή τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με την οποία αποσκοπούσαν να προκαλέσουν ζημία εις βάρος τρίτου, που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ διεκδικούσε από την ΕΡΓΗΛ το ποσό των 674.500 ευρώ, με το σκεπτικό ότι η τεχνική εταιρία δεν είχε υλοποιήσει αντίστοιχης αξίας έργο. Ωστόσο η τεχνική εταιρία φέρεται να έχει δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια, στα οποία είχε προσφύγει, με επτά αποφάσεις που έχουν εκδοθεί υπέρ της από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, καθώς και με τρεις αποφάσεις από τον Άρειο Πάγο.
Τα δέκα πρώην και νυν στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, για τα οποία η πρόταση της εισαγγελέως είναι να παραπεμφθούν για κακούργημα, ήταν μέλη της επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου ύδρευσης Βόλου-Επέκταση και βελτίωση δικτύου, που είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2012, καθώς και της επιτροπής για την διαπίστωση ή μη ποσοτικών αποκλίσεων του εν λόγω έργου, που είχε συσταθεί τον Μάρτιο του 2014.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2005, οπότε και είχε επιλεγεί η ΕΡΓΗΛ για την υλοποίηση του έργου, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2007 η τεχνική εταιρία είχε υποβάλει την τελική επιμέτρηση του έργου και έπρεπε τότε, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 609/85 να είχε γίνει ο σχετικός έλεγχος από την ΔΕΥΑΜΒ σε ένα δίμηνο. Ωστόσο η σχετική προθεσμία είχε παρέλθει και τον Ιανουάριο του 2008 το έργο φέρεται να είχε λάβει σιωπηρά την έγκριση της τελικής επιμέτρησης. Τον Φεβρουάριο του 2013 η ΔΕΥΑΜΒ είχε αναφέρει ότι το έργο δεν είχε υλοποιηθεί, όπως ήταν η συμβατική του υποχρέωση και τον Μάϊο του ιδίου έτους είχε εκδώσει αρνητικές εντολές πληρωμής της ΕΡΓΗΛ για ποσά ενός και τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, οπότε και η τελευταία προσέφυγε εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η εισαγγελική πρόταση στηρίχθηκε στις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, που δικαίωσαν την ΕΡΓΗΛ, βάσει των οποίων είναι αδύνατο να υπολογιστούν οι ποσοτικές αποκλίσεις του έργου, αν υπάρχουν, μεταξύ της κατασκευής του και της συμβατικής υποχρέωσης.

Σημειώνεται ότι και τα δέκα πρώην και νυν στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ είναι ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους. Οι διώξεις είναι σε βαθμό κακουργήματος, λόγω του ύψους της οικονομικής ζημίας που η ΕΡΓΗΛ θεωρεί ότι υπέστη.
Οι διωκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και θεωρούν ότι ενήργησαν νόμιμα και στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, από τα οποία δεν μπορούσαν να αποστούν. Μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα ωστόσο και την κατάργηση του άρθρου 263Α, που αναφέρεται στην ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, τίθεται το ερώτημα, αν έχουν την ιδιότητα αυτή οι κατηγορούμενοι-υπηρεσιακά στελέχη πρώην και νυν της ΔΕΥΑΜΒ, αναφορικά με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, για το οποίο κατηγορούνται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το