Τοπικά

Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου No Burn: Αταλάντευτος αγώνας μέχρι να σταματήσει η καύση σκουπιδιών

Να ενώσουν τις φωνές τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ενάντια στην καύση σκουπιδιών καλεί τους πολίτες η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου No Burn. Eεπίσης καλεί σε διαμαρτυρία στο περιφερειακό συμβούλιο την Τρίτη 16 Ιουνίου, στη Λάρισα, ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf στον Βόλο.
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών:
«Ο διετής και πλέον αγώνας του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο, που καταγράφηκε στην ιστορία για τις μνημειώδεις πορείες διαμαρτυρίας χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν έχει ακόμη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα δύο εντυπωσιακά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και το εξαιρετικής συμμετοχής μαθητικό, που έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες μαθητές και νέους, έστειλαν ηχηρότατα μηνύματα που πρέπει να ξανακουστούν. Τώρα και ακόμη πιο δυνατά! Γιατί το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge συνεχίζει απρόσκοπτα την εισαγωγή και καύση επικίνδυνων και ύποπτων φορτίων σκουπιδιών και η κυβέρνηση της ΝΔ – με δεκανίκια τη Δημοτική Αρχή Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας – δρομολογεί στην πόλη μας την κατασκευή του εργοστασίου SRF για την άμεση τροφοδοσία της ΑΓΕΤ-Lafarge με ντόπιο δωρεάν καύσιμο.

Και επειδή το μοντέλο του Βόλου ήταν η αρχή του πειράματος για ένα πανελλαδικό, όπως λέγαμε από την αρχή του αγώνα, μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί την επέκταση της καύσης σε άλλες πόλεις με τσιμεντοβιομηχανίες, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Με πρόσχημα και προσανατολισμό την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια, μία προς μία κι άλλες περιοχές της χώρας θα έχουν την τύχη της πόλης μας, αν δεν αντιδράσουν και αν δεν αντισταθούμε όλοι μαζί. Το διαστροφικά νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης εξυπηρετεί ολοφάνερα τις πολυεθνικές τσιμεντοβιομηχανίες και σε μεγάλο βαθμό λύνει τα αδιέξοδα της ΕΕ, που απέτυχε στην πολιτική της για τα απορρίμματα, μην βάζοντας ουσιαστικά ποτέ σε προτεραιότητα τη μείωσή τους αντί της ανακύκλωσης, ανακύκλωση που κι αυτή στηριζόταν στην αντιοικολογική πρακτική επεξεργασίας… στην Κίνα. Τέλος, το σχέδιο της κυβέρνησης δίνει άλλοθι στους αυτοδιοικητικούς που δεν έλυσαν ποτέ το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στον τομέα ευθύνης τους, γεγονός που τους οδηγεί όχι φυσικά στο να το παραδεχτούν, αλλά στο να κάνουν το μαύρο άσπρο παρουσιάζοντάς μας την καύση ως «πράσινη λύση» ή «κυκλική οικονομία» (βλέπε Αγοραστό).
Ο αγώνας, λοιπόν, πρέπει να συνεχιστεί! Πιο δυναμικός, πιο μαχητικός. Με μόνο σύμμαχο τον κόσμο, τους συμπολίτες μας, όλους όσους αγωνιούν για το μέλλον μας, τη ζωή μας, την επιβίωσή μας στην πόλη του Βόλου. Με την πλάτη της Δικαιοσύνης γυρισμένη δυο φορές, με τους ντόπιους βουλευτές όλων των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ) εξαρχής αντίθετους, αδιάφορους, απόντες, διαπλεκόμενους, μικρούς σε πολιτικό ανάστημα. Με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να υποβαθμίσουν το πρόβλημα για να σβήσει το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας, που φώναξε δύο φορές δυναμικά: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ SRF ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Η περίοδος της καραντίνας ανέστειλε τις δράσεις του κινήματος, όχι όμως την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge ή τις ενέργειες των εμπλεκομένων στην κατασκευή του εργοστασίου SRF. Κι ενώ οι επιστήμονες συνδέουν την ευπάθεια σε ιούς και πανδημίες με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ΑΓΕΤ-Lafarge, Κυβέρνηση, Δήμος και Περιφέρεια εργάζονται απρόσκοπτα να μας αποτελειώσουν, γνωρίζοντας ότι ήδη ο πληθυσμός του Βόλου κατέχει θλιβερές πρωτιές και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση στην υγεία του.
Για αυτό, το συλλαλητήριο στις 13 Ιουνίου έρχεται ως η απόδειξη ότι τίποτα δεν σταμάτησε, κανείς μας δεν παραιτείται. Τα σωματεία εργαζομένων, οι σύλλογοι, οι πολιτικές οργανώσεις, οι συλλογικότητες της πόλης, καθώς και κάθε ανένταχτος πολίτης, έχουν την ηθική υποχρέωση να κλιμακώσουν τον αγώνα με την προοπτική του διαρκούς. Και οφείλουν να συμπράξουν για ένα κίνημα μαζικό, πολυσυλλεκτικό, πολύμορφο, χωρίς «ομπρέλες» και κομματικές περιχαρακώσεις. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι ως οντότητες με ιδιαίτερο ιστορικό, ταξικό, αγωνιστικό πολιτισμό και διαχρονικό αφήγημα και ως βασικός, αν όχι ο μοναδικός μηχανισμός της παραγωγικής διαδικασίας, θεωρούμε ότι πρέπει δώσουν στήριγμα και προοπτική σε αυτό το κίνημα. Το πρόσταγμα για κινητοποιήσεις που θα έχουν ως αφετηρία τους εργασιακούς χώρους με στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις-ψηφίσματα ενάντια στην καύση, ενέργειες και δράσεις για την ανατροπή της εργοδοτικής – συναινετικής νοοτροπίας της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του κινήματος. Ο αγώνας θα δοθεί μέχρι τέλους! Και θα είναι νικηφόρος!

Όλοι και όλες που θεωρούμε ότι η «ευημερία» και η «ανάπτυξη» που μας πλασάρουν βασίζεται στη σπατάλη και στην καταστροφή και ότι η «πρόοδός» τους τροφοδοτείται από εκμετάλλευση και καταστολή, αντιλαμβανόμαστε άμεσα το πλαίσιο, το χαρακτήρα και το «έδαφος» όπου εδράζεται το οικοδόμημα γύρω από την καύση σκουπιδιών –«Κυκλική οικονομία»- Εργοστάσιο SRF- Περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη –Περιφέρεια –Δημοτική αρχή Βόλου. Και θα συνεχίσουμε ακλόνητοι στις διεκδικήσεις μας για το αυτονόητο: καθαρό αέρα, χωρίς ρύπους, χωρίς διοξίνες, χωρίς καρκίνο. Απαιτούμε να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, να ανατραπεί η απόφαση κατασκευής εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου και η τροφοδότηση με αυτό των κλιβάνων της ΑΓΕΤ, ο Δήμος και η Περιφέρεια να επενδύσουν στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι στη μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα Ελλάδας και Ευρώπης.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία που έδωσαν το παρόν στις δράσεις για την Ημέρα Περιβάλλοντος 5/6 να συνταχθούν με τις υπόλοιπες συλλογικότητες, ανένταχτους πολίτες και τη νεολαία.
Καλούμε συλλόγους, ενώσεις, οργανώσεις, πολιτικούς χώρους, οργανωμένα σωματεία εργαζομένων, υπαλλήλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλουν στη μαζικότητα και την προοπτική της συνεχούς κλιμάκωσης του κινήματος και ενός αγώνα χωρίς επιστροφή.
Καλούμε τους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, τους Πανεπιστημιακούς, τους Επιστήμονες στο χώρο της Υγείας, τους μαθητές και τους νέους, όλους τους συμπολίτες μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το