Οικονομία

Πρόσθετο αφορολόγητο για την χρήση κάρτας

Φορολογικό μπόνους με την μορφή πρόσθετου αφορολόγητου σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους καλύπτουν πάνω από το 80% του εισοδήματος του με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές (πλαστικό χρήμα e-banking ) η και προσωπικές δαπάνες υγείας προβλέπει το σχέδιο με τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος που είχε ετοιμάσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Στο κείμενο των 130 σελίδων που έδωσε στην δημοσιότητα ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός με το έργο που έχει να παρουσιάσει στους 15 μήνες της θητείας του αναλύεται διεξοδικά η σύνδεση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου . Συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει :
1. Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.
2. Την έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (πχ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
3. Όσοι επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους, θα επιβραβεύονται με πρόσθετο αφορολόγητο ποσό.
4. Όσοι ξεπερνούν τα τεθέντα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής,θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής (ενδεικτικά για κάθε 1000 επιπλέον ευρώ δαπανών,έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση).
5. Για τους μόνιμους κατοίκους νησιών όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, θα ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούν (εντός του συνόλου των ανωτέρω νησιών) επιπρόσθετη έκπτωση από το φόρο , η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο μεσοσταθμικό συντελεστή επιβάρυνσης.
6. Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών.
Επιπλέον, από τις πληροφορίες που αποκαλύπτονται μέσα από τον τόμο αυτό σχετικά με τα νομοσχέδια που προετοίμαζε ο κ. Αλεξιάδης, προκύπτει ότι στην τελική του μορφή το σχέδιο για τον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό των επιχειρήσεων δεν προέβλεπε ότι θα ήταν ακατάσχετος.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το