Άρθρα

Προστασία πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμοί: Απόφαση της ελληνικής Βουλής τώρα, σήμερα

Του Θανάση Κουντουρά* 

Η 30ή Απριλίου πλησιάζει. Η 1η Μαΐου είναι προ των πυλών.
Έτσι, εκτός από τη σημερινή (ίσως και «αυριανή») υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, εκτός από τη σίγουρη οικονομική κρίση (ελληνική, ευρωπαϊκή, παγκόσμια), μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα παρακάτω θέματα / προβλήματα. Θέματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου (μαζί με τις προαναφερόμενες κρίσεις), απασχολούσαν και απασχολούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά είναι:
Α. Η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Β. Η διενέργεια πλειστηριασμών.
Αυτά τα θέματα / προβλήματα σίγουρα δεν είναι τωρινά. «Κρατάνε» από πριν, από πολύ μακριά.
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πάρα πολύ σοβαρότατα και άμεσα, γιατί η 1η Μαΐου, είναι «μπροστά» μας. Αφού, μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασισθεί τίποτα, δυστυχώς, για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών.
Την Πέμπτη 23/4/2020 έγινε ακόμη μια προσπάθεια συνεννόησης, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών – δανειστών, ώστε να βρεθεί (έστω και προς το παρόν) μια σωστή και αποδεκτή λύση. Λύση την οποία ζητάνε και τα υπόλοιπα κόμματα της ελληνικής Βουλής και όχι μόνον, δηλαδή μια, έστω, προσωρινή αναστολή, 6 μηνών τουλάχιστον.

Όμως, η αδιαλλαξία, η σκληρότητα, η απανθρωπιά, και οι εκβιασμοί των δανειστών (ή αλλιώς των θεσμών της ευρωπαϊκής… «αλληλεγγύης»), είναι πολύ επιεικείς χαρακτηριστικοί όροι, για τη σημερινή συμπεριφορά των… «φίλων» μας.
Γιατί, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, επί της ουσίας, όλοι οι «φίλοι» μας (θεσμοί – δανειστές), αλλά και οι τράπεζες, διαχειριστές δανείων – funds, καθώς και οι πίσω από αυτούς ξένοι και Έλληνες πλούσιοι ολιγάρχες, χρηματιστές και «άλλοι», δηλαδή τα «άφαντα γεράκια» (σημείωση: Τα «κοράκια» είναι πολύ μικρά… «πουλιά»!), θέλουν, τα ελληνικά σπίτια, θέλουν τα ελληνικά μαγαζιά, θέλουν τις ελληνικές επιχειρήσεις (βιοτεχνικές, βιομηχανικές και εμπορικές), θέλουν τα ελληνικά χωράφια, θέλουν τα ελληνικά ξενοδοχεία φυσικών και νομικών προσώπων.
Και ως εκ τούτου, θέλουν τους ανθρώπους, τις οικογένειες… στον «δρόμο».

Επίσης, θέλουν τα νησιά μας, θέλουν τις υπέροχες ακτές μας, θέλουν ουσιαστικά την όμορφη Ελλάδα μας, με την υπέροχη φύση της, τον ζεστό ήλιο της, την καταγάλανη καθαρή θάλασσά της, θέλουν την… «κεφαλή επί πίνακι» εν μέσω μάλιστα πολλαπλών κρίσεων, δηλαδή, της πρώην (πρόσφατης) μνημονιακής, της σημερινής υγειονομικής και της αυριανής οικονομικής κρίσης.
Όμως, αν… «στου κουφού την πόρτα…», που είχε ως συνέπεια ένα θετικό αποτέλεσμα, για τους χιλιάδες δανειολήπτες της χώρας μας, για τα χιλιάδες νοικοκυριά της πατρίδας μας, της περιοχής μας, τι γίνεται τώρα;
Η ελληνική κυβέρνηση, τι προγραμματίζει να κάνει;
Τι πρέπει να γίνει πολύ σύντομα;
Προς το παρόν, ακούγαμε και διαβάζαμε… διαβουλεύσεις, διαβουλεύσεις, διαβουλεύσεις!
ΟΚ. Ναι. Διαβουλεύσεις με τους «θεσμικούς» δανειστές, με βάση το κανονικό και το «υποχρεωτικό».
Αλλά και με βάση τις χθεσινές, σημερινές και αυριανές πραγματικές, πολύ δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, οι δανειστές αδιάλλακτοι! Γιατί, ο «λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»!
Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου: α. Δεν πρέπει να επαναληφθούν, πάλι, και τώρα, τα λάθη του παρελθόντος λόγω των ωμών εκβιασμών των δανειστών μας και β. τώρα, εφόσον όλα τα υπόλοιπα κόμμα της Ελληνικής Βουλής συμφωνούν, τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία να πούνε οι 300 Έλληνες βουλευτές, «ως εδώ και μη παρέκει», φτάνει πια, όχι άλλο ελληνικό «αίμα»!

Μπορεί και πρέπει, να υπάρξει ομόφωνη, μονομερής απόφαση της ελληνικής Βουλής, για αναστολή των πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον ώς τον Νοέμβριο του 2020. Παράλληλα όλοι μαζί και οι 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου να βρουν ένα σωστό και δίκαιο νέο σύστημα «προστασίας» της πρώτης κατοικίας, για τους πάρα πολύ ταλαιπωρημένους Έλληνες, από όλα τα δεινά, που υπέστησαν, τα χθεσινά μνημονιακά, τα σημερινά κορωνοϊκά και τα αυριανά οικονομικά, τα οποία πρέπει να τεθούν επιτακτικά, στους ξένους εκβιαστές.
Γιατί, δεν περνάει καν από το μυαλό μου, ότι κάποιοι συμφωνούν έμπρακτα, ότι είμαστε ένα υπόδουλο ευρωπαϊκό κρατίδιο και προτεκτοράτο των ξένων… «φίλων» δανειστών – εκβιαστών μας.

*Ο Θανάσης Κουντουράς είναι γεωπόνος, πρώην δημοτικός σύμβουλος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το