Τοπικά

Ένας νεκρός από κεραυνό στη Μαγνησία το 2019

Ένα άτομο έχασε την ζωή του στη Μαγνησία το 2019 από κεραυνό. Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για έναν 59χρνο ο οποίος βρισκόταν σε στάνη σε ορεινή περιοχή του Σέσκλου.

Αυξημένα κατά 40% ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα το 2019 σε σχέση με την τελευταία εικοσαετία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. 13 από τα 33 γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες στις οποίες είχαν δοθεί ονόματα. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αττική (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (οκτώ φορές), τα Χανιά (επτά) και η Χαλκιδική (έξι). 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (οι περισσότεροι στη Χαλκιδική, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και ένας στα Δωδεκάνησα), εννέα λόγω πλημμύρας (στην Κερατέα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη ρόδο και στα Χανιά) και οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή λόγω χαμηλών θερμοκρασιών εκ των οποίων 6 πρόσφυγες στον Έβρο). Εκ των 32 θυμάτων τα τέσσερα προέκυψαν από πτώση κεραυνού. (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά τα θύματα λόγω πληγμάτων κεραυνού.

Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 33 γεγονότων ήταν οι ισχυρές βροχές-πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%). Τα περισσότερα γεγονότα έλαβαν χώρα το φθινόπωρο και το χειμώνα και κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%). Το 2019, ο αριθμός των καταγεγραμμένων έντονων καιρικών γεγονότων ήταν περίπου 40% πάνω από το μέσο όρο της 20-ετίας 2000-2019 (σύμφωνα με τη βάση έντονων καιρικών γεγονότων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το