Τοπικά

Κ. Λεβέντης: Σκηνικό κατάρρευσης στον τουρισμό – Κίνδυνος να μην ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της Μαγνησίας

Σκηνικό «κατάρρευσης» στον τουρισμό της Μαγνησίας, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι ελάχιστες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αφενός, γιατί οι κρατήσεις δεν μπορούν να τις «συντηρήσουν», αφετέρου οι δεκάδες εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου που φιλοξενούνται σε αυτές, δεν θα πραγματοποιηθούν. Κρατήσεις στον Νομό από Γάλλους, Αυστριακούς και Βαλκάνιους υπάρχουν για το τέλος Ιουλίου και τον Αύγουστο, αλλά είναι περιορισμένες και η επένδυση στον Έλληνα τουρίστα «παρακινδυνευμένη» προοπτική για να επενδύσει κανείς, καθώς μετά την υγειονομική καραντίνα αρχίζει η οικονομική καραντίνα.

«Εάν δεν ανοίξουν οι αεροπορικές συνδέσεις δεν νομίζω πως μπορούμε να μιλάμε για ελληνικό καλοκαίρι», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κ. Λεβέντης και επιμένει πως «εάν δεν ληφθούν μέτρα, ξενοδόχοι μεσαίας κλίμακας δεν μπορούν να αντέξουν ούτε το οικονομικό βάρος των μέτρων ασφαλείας, ώστε να ανοίξουν τα καταλύματά τους για δύο μήνες… περιμένοντας Έλληνες τουρίστες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν το βάρος της επιβίωσης».

Και πρόσθεσε πως «θα δούμε έναν Αρμαγεδώνα και πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά για το 2021 με τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές», σημείωσε και εκτίμησε πως για τη Μαγνησία μια «μικρή ανάσα» θα ήταν να ανοίξει η χώρα τη σύνδεση με το Ισραήλ, εφόσον αυτό κριθεί υγειονομικά ασφαλές.

«Οι κρατήσεις από Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Βαλκάνιους υπάρχουν. Λίγες, αλλά υπάρχουν και έχουν μετατεθεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο αριθμός βέβαια δεν καλύπτει τον Νομό, που μέχρι σήμερα χάνει μια τεράστια αγορά που τον συντηρεί δυναμικά και είναι η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και τεράστιο πλήγμα θα υποστούν οι Σποράδες», σημείωσε και τόνισε με έμφαση πως «πρέπει άμεσα να υπάρξει προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας. Σημείωσε παράλληλα πως «πρέπει να υπάρξει κατάρτιση των ξενοδόχων για τους κανόνες λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών έναντι του κορωνοϊού».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της τόνωσης της τουριστικής ζήτησης, επεσήμανε πως άμεσα πρέπει να ανακοινωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας με διεύρυνση των κριτηρίων συμμετοχής των δικαιούχων και κάλυψη μέρους του κόστους διαμονής από το κράτος υπό τη μορφή voucher. Επίσης, κατάστρωση νέου marketing plan με την Περιφέρεια για στοχευμένες καμπάνιες στις χώρες-πηγές τουριστών με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού προβολής και διαφήμισης, συνέργειες με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για προγράμματα συνδιαφήμισης με ανταποδοτικότητα.

Από το υπουργείο Οικονομικών οι ξενοδόχοι ζητάνε, μείωση άμεσα – από την επανέναρξη της σεζόν – του συντελεστή ΦΠΑ σε 6% στη διαμονή και σε 13% σε ολόκληρη την εστίαση και στις μεταφορές (εξίσωση δηλαδή των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν και προ-κρίσης στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως Ισπανία και Τουρκία, Ιταλία), καθώς και κατάργηση του φόρου διαμονής και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα ζητάνε να παρασχεθεί και στις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το