Άρθρα

Πρόσωπα που άφησαν εποχή στη Μαγνησία

Του Αντώνη Παπαγεωργίου

Τάκης Οικονομάκης (Τάκης Σαρακηνός)
Γεννήθηκε στον Βόλο. Αν και σπούδασε νομικός δεν θέλησε να εξασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα. Αλλά εμφορούμενος από υψηλά ιδανικά αφοσιώθηκε στη θεραπεία των Μουσών και την ειλικρινή εξυπηρέτηση της κοινωνίας. Ήδη από τη μαθητική ηλικία συμμεριζόμενος τους ευγενείς αγώνες των δημοτικιστών συνεργάστηκε στον «Νουμάν» και με το εκδιδόμενο στην Αλεξάνδρεια λογοτεχνικό περιοδικό «Σεράπιον». Αργότερα δημιούργησε δική του ομάδα από φανατικούς θιασώτες της δημοτικής μας γλώσσας, επεδόθη στην ποίηση και στο διήγημα και κατόρθωσε να δώσει άριστα δείγματα της λογοτεχνικής του ιδιοφυίας με το ψευδώνυμο «Τάκης Σαρακηνός». Υπήρξε διευθυντής της Θεσσαλίας, επί σειρά ετών. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παγασών. Παραθέτω ένα θαυμάσια ποίημά του με τον τίτλο «Το όνομά σου».

Το όνομά σου
Τ’ όνομά σου το πήρε τ’ αγεράκι
και στη θάλασσα το πήγε την πλατειά.
αναστέναγμα γλυκό μες το βραδάκι
και μια σπίθα απ’ της καρδιάς μου τη φωτιά.

Μες στο κύμα που τρελό το δέχτη ανθούνε
σα γιρλάντες οι κρινόλευκοι του αφροί,
φλοίσβοι ανάλαφροι γλυκά το κελαϊδούνε
λες και μια άνοιξη πως ήρθε να τους βρει.

Κι ανεβαίνουν οι νεράιδες να το ιδούνε
και τριγύρω του να στήσουνε χορό,
στ’ όνομά σου με λαχτάρα να χαρούνε
της καρδιάς μου το μεγάλο θησαυρό.

Κι απ’ τη ράχη του βουνού καθώς το νοιώθει
το φεγγάρι με μια βάση προχωρεί,
αναμμένοι είναι στην όψη του όλοι οι πόθοι
και τη ζήλεια του να κρύψει δεν μπορεί.

Τ’ όνομά σου μου το πήρε τ’ αγεράκι
και στη θάλασσα το πήγε με χαρά,
και δεν ξέρω… τάχα αυτό ή το φεγγαράκι
ασημένια τάχει κάνει τα νερά;
Επιμέλεια: Αντώνη Παπαγεωργίου

Άννα Τσολάκη
Γεννήθηκε στη Ρουμανία, του γένους οικογενείας Ι. Ραζή από τις Μηλιές. Έκανε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών, όπου διέπρεψε, τιμηθείσα με πολλά βραβεία. Το 1903 έλαβε απολυτήριο δίπλωμα soliste με βαθμό άριστα. Μετά τις σπουδές της δέχθηκε να διευθύνει το μουσικό τμήμα της Μουσικής Εταιρείας Βόλου και ανέλαβε τη διδασκαλία του πιάνου και των θεωρητικών. Το `908 η Μουσική Εταιρεία διελύθη και το 1909 ίδρυσε το μικρό τότε «Ωδείο Βόλου», το οποίο υπήρξε το καλλιτεχνικό φυτώριο από το οποίο αναδείχθηκαν άπειρα μουσικά ταλέντα.

Βασίλειος Γ. Κόντης
Από τη Βησσάνη της Ηπείρου. Σπούδασε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φοιτώντας συγχρόνως και στο Ωδείο Αθηνών, όπου αρίστευσε. Το 1905 κλήθηκε στον Βόλο ως καθηγητής του βιολιού και των θεωρητικών στην τότε Μουσική Εταιρεία. Μετά τη διάλυσή της συνεργάστηκε με την κυρία Τσολάκη στο Ωδείο Βόλου, μετά δε τη διάλυση της συνεργασίας το 1924 ίδρυσε μόνος με τη συνεργασία της συζύγου του κ. Κικής Κόντη, ιδιωτική μουσική σχολή, η οποία από το 1929 αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (Φειδίου 3) και μετατράπηκε σε επίσημο και αναγνωρισμένο παράρτημα αυτού.

Κική Β. Κόντη
Γεννήθηκε στον Βόλο, το γένος Ποιμενίδη. Επεράτωσε τις μουσικές σπουδές στο πιάνο και τα ανώτερα θεωρητικά σε Ελληνικό Ωδείο Αθηνών υπό τον αείμνηστο καλλιτεχνικό διευθυντή της Πίνδιο Θησέα και έτυχε παναριστείας και πρώτου βραβείου. Από το 1929 αφοσιώθηκε με φανατικό ζήλο στο καλλιτεχνικό στάδιο και συνεργαζόμενη με τον σύζυγό της Βασίλη Κόντη στο Ελληνικό Ωδείο Βόλου, έγινε πολύτιμος και ανεκτίμητος αυτού παράγων. Πρωτοστάτησε σε κάθε καλλιτεχνική κίνηση και κέρδισε την εκτίμηση της κοινωνίας του Βόλου.
Επιμέλεια: Αντώνης Παπαγεωργίου

Μελέτιος Σταματόπουλος
Από τους παλαιότερους εργοστασιάρχες του Βόλου. Ίδρυσε τη μεγάλη βιομηχανική εταιρεία «Μ. Σταματόπουλος», η οποία επί σειρά ετών τροφοδότησε την ελληνική γεωργία με τα διάφορα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία. Έχοντας ήρεμο χαρακτήρα κατέκτησε την εμπιστοσύνη και αγάπη όλων των γεωργικών πληθυσμών της Ελλάδας, αλλά και της Ανατολής. Ευτύχησε να αποκτήσει παιδιά αντάξια του ονόματός του, τα οποία εξακολούθησαν μετά τον θάνατό του το εκπολιτιστικό έργο του.

Νικόλαος Ματσάγγος
Γεννήθηκε στο Κατηχώρι Πηλίου το 1857. Ασχολήθηκε αρχικά με το γενικό εμπόριο και κατόπιν επεδόθη αποκλειστικά στο καπνεμπόριο και την καπνοβιομηχανία. Σαν καπνέμπορος έδρασε τόσο για την τοποθέτηση των καπνών «Παλαιάς Ελλάδος» στο εξωτερικό, στο οποίο ήταν σχεδόν άγνωστα, καθώς και για την καλλιέργεια του καπνού στη Θεσσαλία, στην οποία ήταν άγνωστη μέχρι τότε αυτή η καλλιέργεια. Το 1890 ίδρυσε στο Βόλο την καπνοβιομηχανία με την επωνυμία «Αδελφοί Ν. Ματσάγγου», που διηύθυναν οι γιοι του Ιωάννης και Κωνσταντίνος Ματσάγγος. Πέθανε στον Βόλο το έτος 1930.

Ιωάννης Παπαγεωργίου
Από τη Λάρισα, εγκαταστάθηκε στον Βόλο και ίδρυσε τη μεγάλη βιομηχανική εταιρεία Ελληνικών Υφασμάτων με τους αδελφούς του. Άνδρας με μεγάλη δράση και πρωτοβουλία συμμετείχε σε κάθε φιλανθρωπική και κοινωνική κίνηση του Βόλου. Η μεγάλη του μόρφωση, επιστημονική και εγκυκλοπαιδική συνέτειναν στην επιτυχή διεύθυνση των μεγάλων βιομηχανικών ιδρυμάτων, τα οποία προήγαγε σε σημείο να ανταγωνίζονται επάξια τα ευρωπαϊκά.

Φωτό: Τάκης Οικονομάκης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το