Τοπικά

Προσφυγή στο ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

«Όχι» στο νόμο για την παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ λένε με προσφυγή τους στο ΣτΕ δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και σύλλογοι φοιτητών. Μεταξύ των  10 συλλόγων είναι και ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τι ζητούν καθηγητές και φοιτητές
Ειδικότερα καθηγητές και φοιτητικοί σύλλογοι στρέφονται σε βάρος της υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσληψη ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια (ΟΠΠΙ-Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων) και ζητούν την ακύρωσή της ως αντισυνταγματικής.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Παράλληλα, όπως λένε, η επίμαχη απόφαση, προσκρούει ακόμη σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 23 Συντάγματος), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 Σ.) κ.α

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το