Πολιτισμός

Προσέγγιση του τάφου του Αριστοτέλη- Αποτέλεσμα ερευνών του Κων. Σισμανίδη σε εκδήλωση στο Μουσείο Βόλου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Σποράδων» παρουσίασαν χθες την αποκάλυψη του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Σισμανίδη, με θέμα «Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα».

Το σπουδαιότερο εύρημα της εικοσαετούς ανασκαφικής έρευνας στα αρχαία Στάγειρα, παρουσιάστηκε χθες στο Μουσείο. Πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του, καθώς και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του.
Πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, τόνισε ο δρ Κ. Σισμανίδης, εκλεκτό στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων της Χαλκιδικής επί μια εικοσαετία.
Σύμφωνα με τον ανασκαφέα, τα ανασκαφικά δεδομένα και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Ένα ταφικό ηρώο, όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν μέσα σε χάλκινη υδρία και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφ’ όσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο Β΄ επανιδρύθηκαν (340 π.Χ.) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλέα το 349 π.Χ.
Το θέμα του Τάφου-Ηρώου του Αριστοτέλη έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως σημείωσε χθες στην ομιλία του.
«Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή – αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος – ηρώο του Αριστοτέλη», επισήμανε ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Προσέλκυση επενδύσεων στο real estate

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού - κατασκευαστή PKK Constructions Ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά ακινήτων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Σε ανοδική πορεία το τμήμα στίβου της Νίκης

Σε ανοδική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται το τμήμα στίβου της Νίκης. Οι επιτυχίες στις διάφορες…

24 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτινό τραπέζι από τον Δήμο Βόλου – Αχ.Μπέος “Πάντα δίπλα στον πολίτη” – video

Και φέτος ο Δήμος Βόλου διοργάνωσε τραπέζι αγάπης για τους πολίτες στην πλατεία Αγ. Νικολάου.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Αυξητική τάση ανοικοδόμησης στον Βόλο

  Αύξηση της ανοικοδόμησης στον Βόλο, με πάνω από 30 οικοδομές να ανεγείρονται, με αποτέλεσμα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Στην Ακαδημία του Μαγνησιακού Βέρτζος και Ζέρης

Μπορεί η αγωνιστική προσφορά των Άγγελου Βέρτζου (κεντρική φωτό) και Αλέξανδρου Ζέρη (κάτω φωτό) στον…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος: Ζήτησε προπληρωμένη κάρτα 100ευρώ, τη φωτογράφισε κι έφυγε

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 34χρονος, διότι…

24 Δεκεμβρίου 2023