Τοπικά

Προς κατάργηση το πιστοποιητικό μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – Ψηφιακά από το 2023 οι δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς

Θετικά βλέπει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, την πρόταση που κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή τους ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας, περί κατάργησης του πιστοποιητικού του αρ.105 Ν.2961.2001 περί μη οφειλής φόρους κληρονομιάς – γονικής παροχής δωρεάς.
Παράλληλα, μέχρι αρχές του 2023 αναμένεται να έχει ψηφιοποιηθεί και η υπηρεσία δηλώσεων φόρου αποδοχής κληρονομιάς, ανταλλαγής κ.ά.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

 

Μιλώντας στη «Θ» ο κ. Κόνσουλας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πέντε ειδικές δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY». Ο κ. Κόνσουλας, δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες αυτές διευκολύνουν τον χρόνο περαίωσης της διαδικασίας, ωστόσο, υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις που δεν έχουν να κάνουν με τους συμβολαιογράφους. Βέβαια ο χρόνος δουλειάς για τους συμβολαιογράφους είναι περισσότερος σε σχέση με 4-5 χρόνια πριν, αλλά είναι ένα θετικό βήμα που επιδέχεται πολλές βελτιώσεις για να δημιουργείται πιο γρήγορα η υποβολή της δήλωσης και η δικαιοπραξία. Το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Για τη λειτουργία των νέων εφαρμογών, μας είχε ενημερώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ πριν από μερικούς μήνες και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει επίδειξη του προγράμματος, όπου ακούστηκαν και διορθωτικές προτάσεις».
Ο κ. Κόνσουλας δήλωσε ότι πρόσφατα έγινε συνάντηση και παρουσίαση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που τέθηκαν σε εφαρμογή, προσθέτοντας ότι οι συμβολαιογράφοι αναμένουν μέχρι αρχές του νέου έτους να λυθεί και το ζήτημα με τις δηλώσεις φόρου αποδοχής κληρονομιάς.
«Όταν ένα ζευγάρι αγοράζει ένα ακίνητο κάναμε τα φύλλα υπολογισμού τιμής ζώνης για τους συντελεστές δόμησης για τον έναν αγοραστή κι έπρεπε να γίνουν από την αρχή για τον άλλον αγοραστή, αλλά πλέον αυτό έχει ξεπεραστεί» τόνισε και συμπλήρωσε «το ίδιο θέλουμε και για τις αποδοχές κληρονομιάς γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία διαρκεί πολύ. Δεν μπορεί σε τρεις διαφορετικές υπηρεσίες μιας ΔΟΥ, να ζητάνε τρία διαφορετικά δικαιολογητικά. Θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες μιας ΔΟΥ να βλέπουν όλα τα δικαιολογητικά και γι’ αυτό η εφαρμογή με τον φόρο κληρονομιάς πήρε παράταση. Είναι θετικό το ότι ο Διοικητής είναι ανοιχτός σε προτάσεις».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ βλέπει θετικά την πρόταση του ίδιου, για κατάργηση του πιστοποιητικού του αρ. 105 Ν. 2961.2001 περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής, δωρεάς κ.ά.

Οι νέες υπηρεσίες
Υπενθυμίζεται ότι, η ΑΑΔΕ παρέχει πλέον τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY».
Συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή από τις 16-8-2022, υποβάλλονται ψηφιακά:
1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:
– Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
– Την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
– Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
– Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν συνολικά τις 30.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος.
Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά προαιρετικά μέχρι τις 30/9/2022 και υποχρεωτικά από 1/10/2022 και μετά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το