Κόσμος

Προκλητική απαίτηση της Αγκυρας για διακοπή των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ

platforma

Με απειλές απαντά η Άγκυρα στις Τριμερείς Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και επαναφέρει την προκλητική απαίτηση της για άμεση διακοπή των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει αυτό που η Ελλάδα, η Κύπρος ,το Ισραήλ και η Αίγυπτος θέλουν να κάνουν εναντίον της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο» προσθέτοντας ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν οι τέσσερις χώρες με την συνεργασία τους εναντίον της Τουρκίας είναι να την «εκφοβίσουν».

Ιδιαίτερα προκλητικές είναι οι δηλώσεις του όμως και για την Κύπρο όπου αφού χαρακτηρίζει άκυρο και χωρίς νομική ισχύ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που «δεν χρήζει καν σχολιασμού» ο κ.Τσαβουσογλου δηλώνει ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία ,η ακροδεξιά και οι διαφορές (της Λευκωσίας) με την Ελλάδα καθιστούν περίπλοκες τις συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επιμένει ότι το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς οι γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν από κοινού με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ιδρυθεί κοινή εταιρία και να διαμοιραστούν τα έσοδα στις δυο πλευρές.

Δικαιολογώντας την παρουσία του Barbaros και των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κ.Τσαβουσογλου με προκλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Τουρκία είχε πει ότι «αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλει τα πλοία της εκεί…».

Αποκαλύπτοντας την τακτική που ακόλουθεί η Αγκυρα προκειμένου να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Λευκωσία με την ντε φάκτο συμπερίληψη στην ατζέντα και του θέματος του φυσικού αερίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να ξεκινήσουν οι επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα το συντομότερο και οι επαφές τους να είναι σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το