Κόσμος

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Νικητής ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Παβέλ – Βαριά ήττα για τον Μπάμπις

Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ είναι ο νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Δημοκρατία της Τσεχίας, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πάβελ συγκεντρώνει το 56% έναντι 44% που συγκεντρώνει ο αντίπαλός του, ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από ένα δεκαπενθήμερο, ο Πάβελ εξασφάλισε 35,4%, ενώ ο Μπάμπις έλαβε 35%. Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Ταπεινωτική ήττα για τον Μπάμπις
Το αποτέλεσμα αποτελεί προσωπική δικαίωση για τον φιλοδυτικό Πάβελ και ταπεινωτική ήττα για τον Μπάμπις, τον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη που επικεντρώθηκε στο να παρουσιάσει τον αντίπαλό του ως πολεμοκάπηλο, ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν ως θύμα συκοφαντιών και απειλών θανάτου.

Οι πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων προκάλεσαν στιγμιαίες επευφημίες στο αρχηγείο της εκστρατείας του Πάβελ στην περιοχή Karlin της Πράγας, καθώς έδειξαν ένα σημαντικό προβάδισμα, το οποίο δεν έχασε ποτέ.

Καθώς επιβεβαιωνόταν ο εμφατικός χαρακτήρας της νίκης του, ο Πάβελ απευθύνθηκε θριαμβευτικά σε υποστηρικτές του στο αρχηγείο της εκστρατείας του. Εκείνοι τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «πρόεδρος, πρόεδρος».

Ο Πάβελ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού και υπαρχηγός του ΝΑΤΟ, θα αναλάβει την προεδρία της Τσεχίας τον Μάρτιο από τον απερχόμενο πρόεδρο, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος κατέχει τη θέση την τελευταία δεκαετία και συνταγματικά απαγορεύεται να διεκδικήσει νέα θητεία.

Ο Γίρι Πέχε, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην Πράγα, δήλωσε ότι η εκλογή του Πάβελ αντιπροσωπεύει μια τεράστια αλλαγή στη φύση της τσεχικής ηγεσίας.

«Αυτό δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, διότι τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε έναν πρόεδρο που ήταν ντροπή για την Τσεχική Δημοκρατία από πολλές απόψεις», είπε. «Ήταν φιλορώσος, σαμποτάρισε τις κυρώσεις κατά των Ρώσων, παρέκαμψε το σύνταγμα και ήταν αγενής και προσβλητικός».

«Ο Πάβελ είναι ένας διαφορετικός τύπος. Είναι πολύ πιο πολιτισμένος και προσγειωμένος. Δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιπροσώπευση και έχει ισχυρές φιλοδυτικές απόψεις. Στη διεθνή σκηνή, θα δούμε κάποιον στην προεδρία που αντιπροσωπεύει αυτό που ήταν ο Βάκλαβ Χάβελ και αποτελεί μια απόκλιση από τους δύο τελευταίους προέδρους».

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το