Πολιτισμός

«Πράσινο βιβλίο» στο Σινέ Ιωλκός

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» συνεχίζει τις προβολές του Σινέ Ιωλκός στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγ. Ονούφριο, την Τετάρτη 18 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία το Πράσινο βιβλίο (Green book), αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Πίτερ Φαρέλι με τους: Βίγκο Μόρτενσεν, Μαερσάλα Αλί, Λίντα Καρντελίνι. Η ταινία που απέσπασε τρία Όσκαρ και τρεις χρυσές σφαίρες!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένας Ιταλιάνος μπράβος αναλαμβάνει χρέη chauffer για μαύρο τζαζίστα και virtuoso του piano, ο οποίος αποφασίζει να προχωρήσει σε μια σχεδόν… αυτοκτονική tour προς τον βαθύ αμερικανικό νότο. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ο Τόνι «Λιπ» είναι κάργα ρατσιστής, ο Ντον Σέρλι είναι μαύρος. Δεν θα τα πάνε καλά στο επαγγελματικό τους interview, όμως ο δεύτερος έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο σαν τον πρώτο, διότι η περιοδεία που έχει προγραμματίσει στον αμερικανικό νότο σίγουρα θα τον φέρει αντιμέτωπο με ακόμη χειρότερους ρατσιστές, του είδους εκείνου που δεν το είχε σε τίποτα να δολοφονήσει και «νέγρο». Άρα, ο Ντον Σέρλι χρειάζεται και οδηγό, αλλά και προστάτη / σωματοφύλακα. Ο Τόνι «Λιπ» θα ενδώσει για τα λεφτά, τα υπόλοιπα δύο μέλη του trio (bass & cello) του Σέρλι θα ακολουθήσουν on the road και οι μπελάδες δεν θα αργήσουν να φανούν, καθώς το αταίριαστο δίδυμο θα παίρνει απανωτά μαθήματα ζωής και συνύπαρξης στην ίδια κοινωνία. Ταυτόχρονα, το φιλμ παρουσιάζει και την πτυχή του… ενδοφυλετικού ρατσισμού, εκείνου που χώριζε ταξικά τον εξευγενισμένο (σαν λευκό) Σέρλι από τους σκλάβους των βαμβακοφυτειών του Νότου. Το όλο «παιχνίδι» των διαφυλετικών συγκρούσεων βοηθιέται ουσιαστικά από την ύπαρξη του βιβλίου του τίτλου της ταινίας, ενός «τουριστικού» οδηγού για μαύρους που θα τολμούσαν να ταξιδέψουν σ’ εκείνα τα μέρη στα 60’s και έπρεπε να φιλοξενηθούν σε motel ή χώρους στους οποίους η σωματική τους ακεραιότητα δεν θα βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο! Καλλιτεχνική διεύθυνση, φάτσες δευτεραγωνιστών, ρυθμός αφήγησης, γέλιο και συγκίνηση μαζί δημιουργούν ένα σύνολο έργου που δεν σε καλεί για κάτι το «μεγαλόπνοο», αλλά βάζει τα γυαλιά όσον αφορά το είδος της βιογραφίας που δεν θέλει να σε πείσει με «εγκυκλοπαιδικό» τρόπο, αλλά να σε πλησιάσει όσο βαθύτερα γίνεται, ώστε να κατανοήσεις τα εγκληματικά λάθη τόσων λαών και δεκαετιών λόγω φυλετικού μίσους.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το υπαρκτό βιβλίο «The Negro Motorist Green Book» που κυκλοφορούσε στην Αμερική των 60’s και περιείχε οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται οι Αφροαμερικάνοι, χωρίς να προκαλούν τους λευκούς της Αμερικής και τα μέρη που μπορούν να συχνάζουν, χωρίς να τρέμουν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Η γκάμα των διακρίσεων ξεκινούσε από ξεχωριστά εστιατόρια και μπαρ έως μέσα μαζικής μεταφοράς και ξενοδοχεία/ξενώνες. Το βιβλίο κυκλοφορούσε κάθε χρόνο και ήταν προσαρμοσμένο στους νόμους που είχαν θεσμοθετηθεί από τον Τζίμ Κρόου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν δηλώσεων συμμετοχής στα τηλ. 6978873637 και 6944478675 (προαιρετικά ένα τρόφιμο).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το