Κόσμος

«Πράσινο φως» της Γερμανίας για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει τελικά την Ουκρανία με τα βαριά άρματα μάχης Leopard 2, μετά από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και συμμάχους της χώρας.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να προμηθεύσουν την εμπόλεμη χώρα με τα άρματα μάχης.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ανακοίνωσή του.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με Leopard 2 για την Ουκρανία, σημειώνεται στη δήλωση.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα παράσχει σε πρώτη φάση 14 άρματα μάχης από τα στρατιωτικά της αποθέματα. Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων θα ξεκινήσει σύντομα και η Γερμανία θα παράσχει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά.

Παράλληλα, η χώρα θα εκδώσει τις κατάλληλες άδειες σε χώρες – εταίρους που θέλουν να παραδώσουν επίσης Leopard 2 από τα αποθέματά τους στην Ουκρανία.

Και οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα μάχης
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ρωσία: Κατάφωρη πρόκληση – Τα αμερικανικά άρματα μάχης θα καούν στην Ουκρανία
Πριν ανακοινωθεί επίσημα η παράδοση των Leopard, ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για μια «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα άρματα μάχης Abrams που θα σταλούν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ θα «καούν», λέγοντας ότι οι προτεινόμενες αποστολές είναι μια ακριβή τρέλα.

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ οι αποστολές των Abrams δεν επιβεβαιώνονται, εντούτοις θα είναι σπατάλη χρημάτων.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία», δήλωσε. «Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι «πραγματικά ανησυχητικό» ότι το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα και ζήτησε επαγρύπνηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πόλεμου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το