Κόσμος

Πότε ξεκίνησε ο άνθρωπος να φορά ρούχα και πώς ντυνόταν – Νέα γερμανική έρευνα έχει την απάντηση

Αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν σημαντικά ευρήματα που ίσως δίνουν την απάντηση στο πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να φορούν ρούχα.
Πρόσφατα η ομάδα των ερευνητών βρήκε σημάδια κοπής σε μια πατούσα αρκούδας σπηλαίου που υποδηλώνουν ότι τα προϊστορικά ζώα γδέρνονταν για τη γούνα τους πριν από περίπου 300.000 χρόνια!

Η ανακάλυψη που έγινε σε σπήλαιο στο Schoningen, στη βόρεια Γερμανία, είναι συναρπαστική, καθώς παρά τις απεικονίσεις ανδρών και γυναικών των σπηλαίων ντυμένων με γούνες που έχουμε δει, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι έντυναν το σώμα τους και επιβίωναν στους σκληρούς χειμώνες.
Η γούνα, το δέρμα και άλλα οργανικά υλικά συνήθως δεν διατηρούνται πέραν των 100.000 ετών, γι΄αυτό οι αποδείξεις για την προϊστορική ενδυμασία είναι ελάχιστες.

«Η μελέτη είναι σημαντική επειδή γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το πώς οι άνθρωποι του παρελθόντος προστατεύονταν από τα στοιχεία της φύσης. Από αυτή την πρώιμη χρονική περίοδο, υπάρχουν λίγες τοποθεσίες που παρουσιάζουν ενδείξεις για το γδάρσιμο της αρκούδας, με το Schoningen να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε στο CNN, ο συγγραφέας της μελέτης, Ivo Verheijen.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου στο Journal Of Human Evolution εξηγεί πως οι αρκούδες των σπηλαίων ήταν μεγάλα ζώα, περίπου στο μέγεθος μιας πολικής αρκούδας, που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 25.000 χρόνια. Το τρίχωμά τους, είχε μακριές εξωτερικές τρίχες που σχημάτιζαν ένα προστατευτικό στρώμα και κοντές, πυκνές τρίχες που παρέχουν καλή μόνωση, κατάλληλο για την κατασκευή απλών ενδυμάτων ή και σκεπασμάτων.

«Βρήκαμε σημάδια κοπής στα χέρια και τα πόδια ζώων, όπου υπάρχει πολύ λίγο κρέας, λίπος και οστά», τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο Verheijen.

Μάλιστα, γενετικές μελέτες που έγιναν σε ψείρες έδειξαν πως αυτές που βρίσκονταν στα ενδύματα ήταν διαφορετικές από αυτές στα κεφάλια των προγόνων μας, τουλάχιστον πριν από 83.000 χρόνια και πιθανώς και πριν από 170.000 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα πριν από τις μεγάλες μεταναστεύσεις από την Αφρική.

Παράλληλα, εργαλεία από οστά που βρέθηκαν στο σημερινό Μαρόκο υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι επεξεργάζονταν δέρματα ζώων πριν από 90.000 έως 120.000 χρόνια.

«Έχουμε ανακαλύψει στο Schoningen πολυάριθμα υπολείμματα άλλων ζώων με σημάδια κοπής, όπως αλόγων και αρουραίων, τα οποία φαίνεται πως έγδερναν. Παρ’ όλα αυτά, οι ιδιότητες των δερμάτων της αρκούδας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά είναι πιο εύκαμπτα όταν επεξεργάζονται σωστά, καθιστούν τα δέρματα της αρκούδας πολύ πιο κατάλληλα για ένδυση σε σχέση με άλλα μεγάλα φυτοφάγα ζώα», αναφέρει ο ειδικός.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως ο άνθρωπος φορούσε ρούχα πριν από 300.000 χρόνια και με βάση το ότι το κλίμα στην περιοχή πριν τότε ήταν πολύ παρόμοιο με το σημερινό, με μέση θερμοκρασία 2 βαθμούς θερμότερη έως 2 βαθμούς ψυχρότερη, οπότε οι πρόγονοί μας έπρεπε να είχαν ανακαλύψει τρόπο για προστατευτούν από τον χειμώνα και το κρύο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το