Κόσμος

Πως πήρε το όνομά του το Νησί του Πάσχα

rapa

Μπορεί να λέγεται Νήσος του Πάσχα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι γιορτάζει. Για την ακρίβεια, το μυστηριώδες νησάκι στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, που κανονικά ονομαζόταν Ράπα Νούι, πήρε το όνομα του με πολύ παράξενο τρόπο.

Το μικροσκοπικό νησάκι είναι νησί της Πολυνησίας στον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί επαρχία της Χιλής. Στην έκταση του βρίσκονται διάσπαρτα τεράστια πέτρινα αγάλματα, τα Μοάι, που φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 μέτρα και εικάζεται ότι απεικονίζουν θεότητες.

Για χρόνια φιλοξενούσε την φυλή των Ράπα Νούι, οι οποίοι «ξεκληρίστηκαν» όταν κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ή (σύμφωνα με άλλες μελέτες) ήρθαν σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις πρωτόγνωρες ασθένειες που τους μετέδωσαν οι κατακτητές.

Σε αυτούς οφείλεται επίσης και η -εκ το χριστιανικότερον- μετονομασία του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ήταν ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στο νησί, το Πάσχα του 1722 και έτσι θεώρησε σωστό να το βαφτίσει έτσι.

Πλέον θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους, ενώ το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το