Τοπικά

Το Πολυτεχνείο με τη ματιά των σύγχρονων φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ισχυρή παραμένει η σύνδεση των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου πριν 43 χρόνια με το σήμερα, αναφέρουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρά την απογοήτευση, την αδρανοποίηση και το απολιτίκ στιλ της νέας γενιάς επισημαίνουν πως οι νέοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δημιουργήσουν τις δικές τους φωτεινές ημέρες της ελληνικής ιστορίας σε μια κρίσιμη εποχή.

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη Δικτατορία.

Στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από φορείς, σύλλογο δασκάλων, ΕΛΜΕ, ενιαίο σύλλογο διδασκόντων, ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι από τον Θόλο του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

Στη «Θ» μίλησαν φοιτητές του Π.Θ. για το πώς εισπράττουν τα μηνύματα από το Πολυτεχνείο του 1973 και τις αντιστοιχήσεις με το σήμερα.

thumbnail_s14-f10

Ο γραμματέας του Αγωνιστικού Φοιτητικού Ρεύματος και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ιχθυολογίας Βασίλης Τασιόπουλος ανέφερε πως εκείνη την εποχή οι φοιτητές του Πολυτεχνείου διεκδικούσαν την ελευθερία, την ανεξαρτησία τους και τη δημοκρατία. Για τη νέα γενιά το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον δρόμο της ενότητας, στάθηκε σημείο αναφοράς στη σύγχρονη Αριστερά και ταυτίζεται με τις ημέρες μας, όπου η άμεση δημοκρατία κλονίζεται και επικρατεί η φιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε., η οποία καταδικάζει τη χώρα μας στην ανεργία. Εμείς θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο και μια καλύτερη κοινωνία. Πάντως υπάρχει γενικότερη απογοήτευση στους νέους, λόγω των οικονομικών συνθηκών και δεν έχουν τη σπίθα για να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

thumbnail_s14-f30

Από την πλευρά του ο τριτοετής φοιτητής του Οικονομικού Αποστόλης Βαλούκος ανέφερε πως «μολονότι υπάρχουν φαινόμενα Τραμπ και άλλων αντίστοιχων τάσεων στην Ευρώπη που πρέπει να μας ανησυχούν, εντούτοις ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι το απολιτίκ στυλ που κυριαρχεί στη νέα γενιά. Επικρατεί μια γενικότερη αδρανοποίηση και εκφράζεται και στις φοιτητικές εκλογές. Και επειδή ιστορικά κάθε αλλαγή γίνεται από τη νέα γενιά, θα πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας».

thumbnail_s14-f20

Η τεταρτοετής φοιτήτρια του ΙΑΚΑ,  Δήμητρα Αγγέλου ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη σύνδεση της τότε εποχής με τη σημερινή. Το 1973 κεντρικό σύνθημα των φοιτητών ήταν «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Σήμερα καθημερινά οι νέοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία και ψάχνουμε για δουλειά και εκτός Ελλάδας για να εξασφαλίσουμε το ψωμί μας. Επίσης το ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει φτάσει στην απόλυτη κατάρρευσή του χωρίς διδάσκοντες και κτίρια, ενώ δεν υπάρχει ελευθερία παρά μόνο στα χαρτιά. Για παράδειγμα στο δημοψήφισμα του 2015 ο κόσμος ψήφισε «Όχι» και τελικά βγήκε «Ναι». Το Πολυτεχνείο σαν η πιο σκοτεινή ημέρα λόγω των νεκρών εξελίχθηκε λίγο αργότερα στην πιο φωτεινή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Και μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα και για εμάς τους νέους ώστε να δημιουργήσουμε τις δικές μας φωτεινές ημέρες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το