Ελλάδα

Ποια θέματα έθεσε η ΠΟΕ ΟΤΑ στη συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη

Στην συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ έθεσαν σειρά ζητημάτων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ τα θέματα που έθιξε η Εκτελεστική Επιτροπή ήταν:

“Για τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν προκειμένου να εντείνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα το δήμο Χερσονήσου, όπου ο δήμος χρησιμοποίησε την αναπτυξιακή των δήμων Ραφήνας, Μαραθώνα κ.λ.π. δηλαδή άσχετων δήμων, προκειμένου να προσλάβει 26 άτομα με δικά του κριτήρια προκειμένου να στελεχώσουν την οικονομική υπηρεσία. Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα!
Για την παράταση του ΕΣΠΑ και των συναδέλφων που δουλεύουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα , ο υπουργός δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει και επιφυλάχτηκε, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα ότι δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου λόγο συνταγματικότητας.
Για τις συναδέλφισσες σχολικές καθαρίστριες που οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγους μήνες , δήλωσε αόριστα ότι είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της .
Για την ανάγκη αυξήσεων στους μισθούς, η δήλωση του ήταν αρνητική.
Για την ανάγκη να καταργηθεί όλο το πλαίσιο αλλαγών στις μορφές εργασίας που ψηφίστηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας και κυρίως στο ζήτημα της τηλεργασίας, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το θέμα και πολύ σύντομα θα εμφανίσει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο.
Για την αξιολόγηση και τα τιμωρητικά της χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν στον υπουργό συγκεκριμένες περιπτώσεις εκδικητικής αξιολόγησης συναδέλφων τα οποία τα παράκαμψε για να πει ότι για την κυβέρνηση το θέμα της αξιολόγησης είναι πρώτης γραμμής.
Για τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους και την έλλειψη Μέσων και Μέτρων Ατομικής Προστασίας μας δήλωσε ότι θέλει λίγο χρόνο προκειμένου να δει την νομοθεσία.
Για τα Βαριά και Ανθυγιεινά ο υπουργός το μόνο που αποδέχτηκε είναι ότι και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να πηγαίνει το θέμα από παράταση σε παράταση”.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει ότι στο μόνο θέμα που ο υπουργός δεσμεύτηκε ήταν στην παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων (και άρα αναβολής των εκλογών) μέχρι τις 30/6/2021 όπως δηλαδή ισχύει και για τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων.
“Σε μια φάση που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει συνδικαλιστικό νόμο προφασιζόμενη παθογένειες του συνδικαλισμού, οι παρατάξεις ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΔΑΚΕ επέλεξαν να εμφανίσουν ως παθογένεια την δυνατότητα προσχώρησης στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα σωματεία των σχολικών καθαριστριών.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια τέτοια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα” καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το