Τοπικά

“Πνίγηκε” στην αιθαλομίχλη ο Βόλος – Στα ύψη οι τιμές αιωρούμενων σωματιδίων την παραμονή των Χριστουγέννων

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στην πόλη του Βόλου την παραμονή, ανήμερα αλλά και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, λόγω αιθαλομίχλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Σταθμό Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καταγράφηκαν σημαντικές υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στις 25 Δεκεμβρίου, με τις τιμές να φτάνουν μέχρι και τα 274 μgr/m3 (στη μία μετά τα μεσάνυχτα), με όριο τα 50. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση καταγράφηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μεσάνυχτα, με τιμή 409μgr/m3.

Η υπέρβαση των σωματιδίων είχε ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 8 το απόγευμα (77μgr/m3) και κορυφώθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα στις 11 το βράδυ να δείξει 398μgr/m3 και τα μεσάνυχτα να ξεπεράσει τα 400.

Την ημέρα των Χριστουγέννων τα αιωρούμενα σωματίδια ήταν 172 μgr/m3 στις 2 το πρωί, 115  στις 3 το πρωί , 128 στις 8 το βράδυ, 110 στις 9 το βράδυ, 125 στις 11 το βράδυ και 129 τα μεσάνυχτα.

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι τιμές και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Η μέγιστη τιμή σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα με συγκέντρωση 200 μgr/m3, όπως φαίνεται αναλυτικά και στους πίνακες που ακολουθούν παρακάτω.

Συστάσεις από την Περιφέρεια 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώνεται ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων παρουσιάζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο των Δήμων Λαρισαίων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το