Τοπικά

Πλούσιο μορφωτικό και πολιτιστικό έργο 130 χρόνων από την Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας αποτελεί τον παλιότερο σύλλογο ελληνικής αποδημίας. Ιδρύθηκε το 1888, ενώ το 2018 συμπληρώνει αισίως 130 ολόκληρα χρόνια πολιτιστικής προσφοράς και όχι μόνο. Ο σύλλογος παρουσιάζει σήμερα ένα πλούσιο μορφωτικό και πολιτιστικό έργο διατηρώντας τα ήθη και έθιμα, αλλά και τις παραδόσεις του τόπου καταγωγής των μελών της. Τον Ιανουάριο του 2012 βραβεύτηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ως ο αρχαιότερος Ηπειρωτικός Σύλλογος της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

Τα τελευταία χρόνια η Αδελφότητα παρουσίασε και μετέδωσε στο ευρύ κοινό της Μαγνησίας ένα πλούσιο μορφωτικό και πολιτιστικό έργο με το να διατηρεί τα ήθη και έθιμα, αλλά και τις παραδόσεις μεταξύ των μελών της

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας, που εδρεύει στην πόλη του Βόλου, είναι ο παλαιότερος σύλλογος ελληνικής αποδημίας με ίδρυση το 1888 συμπληρώνοντας αισίως 130 χρόνια πολιτιστικής και όχι μόνο προσφοράς βοηθώντας και συντελώντας δημιουργικά στους σκοπούς της αδελφότητας. Η παλιά επωνυμία, την οποία έφερε, ήταν «Φιλανθρωπινή Αδελφότης Ηπειρωτών εν Βόλω». Διευκόλυνε όλους τους Ηπειρώτες όταν έφθαναν στη Μαγνησία να γνωρισθούν, να αναπτύξουν σχέσεις και να αλληλοϋποστηρίζονται στην καθημερινότητα. Υπηρετούσε διάφορους σκοπούς ανάλογα με την κατάσταση που επικρατούσε, όπως φιλανθρωπικούς, εθνικούς, πατριωτικούς, ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς.

Τα τελευταία χρόνια η Αδελφότητα παρουσίασε και μετέδωσε στο ευρύ κοινό της Μαγνησίας ένα πλούσιο μορφωτικό και πολιτιστικό έργο με το να διατηρεί τα ήθη και έθιμα, αλλά και τις παραδόσεις μεταξύ των μελών της. Διοργάνωσε και πραγματοποίησε διαλέξεις – εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου, όπως μουσικές, χορευτικές, εκδρομές και πολλά άλλα.
Προέβη στην έκδοση ημερολογίων, με τα οποία παρουσίασε τα πέτρινα γεφύρια, τα μοναστήρια και ένα σωρό ιστορικά και τουριστικά μέρη της Ηπείρου.
Διατηρεί τμήμα παραδοσιακών χορών και παραδοσιακές φορεσιές, ενώ είναι μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία τον Ιανουάριο 2002 βράβευσε τον τοπικό Σύλλογο «ως τον αρχαιότερο Ηπειρωτικό Σύλλογο της Ηπειρωτικής Αποδημίας».
Γενικότερα οι Ηπειρώτες της Μαγνησίας έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους σε αυτόν τον τόπο που τους έφερε η ζωή να ζήσουν με την παρουσία τους και την πρόοδό τους. Στήριξαν και στηρίζουν τους συμπατριώτες τους και όχι μόνο.
Τα τελευταία χρόνια στηρίζουν με τις μικρές δυνάμεις τους και με τη συνδρομή όλων των μελών ιδρύματα αδυνάτων της πόλης μένοντας πιστοί στην «εκείνων ρήμασι πειθόμενοι» των ιδρυτών και έτσι μεγαλουργούν και προοδεύουν οι από ηπειρωτικής καταγωγής οικογένειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το