Πολιτισμός

Τιμή στους ευεργέτες, δωρητές, εθελοντές του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

To Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τιμά συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες, τους δωρητές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το ετήσιο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου μετά τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά, θα προσφερθεί, κατά τα καθιερωμένα, λιτή δεξίωση καφέ στο σπίτι του ΛΕΒ (Κοραή 79).

«Ωφέλιμον δε το ευεργετείσθαι», αναφέρει στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης. Και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχει εισπράξει τις ωφέλειες των ευεργεσιών. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του (1920) το Λύκειο «αγκαλιάστηκε» ζεστά από τους Βολιώτες, οι οποίοι αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο του στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και πρωτίστως στο κοινωνικό του έργο και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με το σωματείο, ενισχύοντάς το με κάθε τρόπο. Οι κληροδότες του Λυκείου του εμπιστεύθηκαν κινητή ή ακίνητη περιουσία τους από αγάπη για τον συνάνθρωπο, το συλλογικό όφελος, την προαγωγή της θέσης της γυναίκας, την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, τη διατήρηση και την προβολή της παράδοσης. Έτσι, επιφανείς Βολιώτισσες και Βολιώτες στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν η πόλη άκμαζε, αλλά και αργότερα σε όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους έως και πρόσφατα, χρίστηκαν δικαίως μεγάλοι ή μικρότεροι ευεργέτες και δωρητές του σωματείου. Το όφελος δεν αφορά μόνο στο Λύκειο αλλά κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού οι αποδέκτες του έργου αυτού είναι οι ίδιοι οι πολίτες της.

Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών συγκαταλέγονται η Αμαλία Ρήγα (1842-1932), σύζυγος του Κωνσταντίνου Ρήγα, που κληροδότησε στο Λύκειο την εστία του, τον α΄ όροφο του σπιτιού τους-αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού του παλιού Βόλου. Η αείμνηστη Αμαλία Ρήγα-Ζαρζάμπα, σεβαστή δέσποινα του Βόλου, γόνος παλιάς επιφανούς οικογενείας από τη Ζαγορά, προχώρησε στη μεγάλη αυτή δωρεά, όταν το Λύκειο ήταν ακόμη στα πρώτα του βήματα (1930), διαβλέποντας τον επωφελή κοινωνικό ρόλο του στην τοπική κοινωνία. Εξήντα χρόνια μετά, μια άλλη μεγάλη δωρεά ήρθε από μια άλλη σημαντική γυναίκα του Βόλου και επιφανή προσωπικότητα του Λυκείου, τη Λέλα Σκαρίμβα-Καπουρνιώτη, που επί πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρός του (1977-1999). Η Λ. Καπουρνιώτη εναπόθεσε την πατρική της περιουσία στο Λύκειο, δωρίζοντας το εργοστάσιο Σκαρίμβα, εκεί όπου βρήκαν στέγη οι χορευτικές μας ομάδες. Πριν από λίγα χρόνια, ο αείμνηστος Σταύρος Μπορλότος με τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Τζένης Μπορλότου-Ζωνζήλου προχώρησε στη δωρεά του πανέμορφου αρχοντικού τους στα Άνω Λεχώνια. Ένα σπίτι που ο ίδιος είχε στενά δεθεί, λόγω και του ότι βρίσκονταν στη γενέτειρα γη, που τόσο αγάπησε.

Οι άνθρωποι αυτοί, κινήθηκαν με αγάπη και ανιδιοτέλεια χωρίς να επιζητούν ή να περιμένουν αντάλλαγμα. Η πράξη τους αυτή, διαχρονική και με αξία ηθική, τιμάται συμβολικά από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ετησίως, λίγες ημέρες μετά την Ημέρα Εθνικών Ευεργετών.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι, μικρότερης εμβέλειας, δωρητές που εμπιστεύονται στο ιστορικό μας σωματείο τα πολύτιμα κειμήλιά τους. Ένας σημαντικός κατάλογος ανθρώπων που εναποθέτει τις προσδοκίες τους στην εκατόχρονη σχεδόν παρουσία, ζωή και δράση του Λυκείου, κάτω από τις πτέρυγες του οποίου γαλουχήθηκαν στις αξίες της εκπαίδευσης και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού αμέτρητες νέες και νέοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το