Τοπικά

Πλώρη για ναυπηγός από μικρή ηλικία

Σ17 Φ2

Από μικρή ηλικία όνειρό του ήταν να γίνει ναυπηγός. Να σχεδιάζει πλοία, να αντιμετωπίζει τις ζημιές τους, να πηγαίνει στο καρνάγιο και να κάνει τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις. Τελικά ο στόχος έγινε πραγματικότητα.

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ο Γιώργος Βουρδουμπάκης από την ειδικότητα μηχανικών του ναυτικού τομέα στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κατάφερε και εισήχθη στο ΤΕΙ Ναυπηγών Μηχανικών και είναι γεμάτος όρεξη για να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

«Όταν λέω στους φίλους μου και άλλους ότι θα σπουδάσω ναυπηγός, οι περισσότεροι μου απαντούν: Δηλαδή θα πας στα καράβια; Είναι γεγονός ότι ο κόσμος δεν ξέρει πολλά πράγματα για το επάγγελμα του ναυπηγού και έχει και σύγχυση» μας λέει ο Γιώργος και προσθέτει: «Πρόκειται, όμως, για ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα που σχετίζεται με τη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπώ, ενώ έχει και επαγγελματικές προοπτικές, καθώς είναι ελάχιστοι οι ναυπηγοί στο Βόλο».

Η ναυπηγική ήταν η πρώτη του επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο. «Αυτός ήταν ο μοναδικός μου στόχος. Και σε άλλο ΤΕΙ να περνούσα, δύσκολα θα πήγαινα να το παρακολουθήσω» μας είπε ο τελειόφοιτος.

Ο θείος του που είναι ναυπηγός, του μετέδωσε την αγάπη για τη ναυπηγική. «Είναι ο άνθρωπος που με έφερε κοντά στην ναυπηγική και την αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Θυμάμαι που μαθητής Γυμνασίου πηγαίναμε μαζί στα πλοία στο λιμάνι, όταν προέκυπτε κάποια ζημιά, ή σε καρνάγιο για να μετρήσει το πλοίο» τονίζει ο 18χρονος που πέτυχε το στόχο του.

Το ΤΕΙ Ναυπηγών Μηχανικών δέχεται περίπου 90 φοιτητές και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Μάλιστα φέτος η βάση εισαγωγής για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ αυξήθηκε πάρα πολύ. Ειδικότερα πέρυσι ήταν στα 1.350 μόρια με άριστα το 2000 και φέτος πήγε στα 1.522, ενώ ο Γιώργος έγραψε 1.560 μόρια.

Ο τελειόφοιτος διάβαζε συστηματικά όλη τη χρονιά, παρακολουθούσε τα μαθήματα στο σχολείο και κρατούσε σημειώσεις. Και έχει να το λέει για τη μεγάλη βοήθεια που είχε από τους καθηγητές του στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές του Τμήματος επισημαίνει ότι είναι πολύ καλές αναφέροντας το πολύπλευρο έργο του ναυπηγού που μπορεί να κάνει επιθεωρήσεις, επισκευές, σχεδιασμό και πολλά άλλα πράγματα.

Ο Γιώργος Βουρδουμπάκης το καλοκαίρι που πέρασε βοηθούσε τους γονείς στο περίπτερο που διατηρούν στην περιοχή της Βαμβακουργίας. Τον περασμένο χειμώνα λόγω των σχολικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να βρίσκεται συστηματικά εκεί. Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, πρόσφερε ανελλιπώς, επομένως από μικρή ηλικία έχει ψηθεί στη σημασία της εργασίας και της προσφοράς.

Η φοίτηση στη ΣΤΥΑ είναι τρία χρόνια.
Φέτος οι βάσεις στη ΣΤΥΑ μειώθηκαν κατά 800 μόρια λόγω ίσως και των δύσκολων θεμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το