Τοπικά

«Πληγή» η έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό της Σκοπέλου

Η Σκόπελος συνεχίζει να αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο για τις φυσικές ομορφιές της, όσο και για την ταινία «Mamma Mia», ενώ είναι ένα τουριστικά οικογενειακό νησί και προτιμάται από πολλούς Έλληνες. Υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές αναστέλλουν την τουριστική κίνηση, όπως και το θέμα της ιατρικής περίθαλψης, κάτι που απασχολεί και αποτρέπει τους τουρίστες μεγάλης ηλικίας. Για το όμορφο νησί της Σκοπέλου μίλησε στη «Θ» η κ. Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου.

Ρεπορτάζ
Αρτέμης Χαλάτσης

Κυρία Διαμάντη πώς διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση στη Σκόπελο φέτος;
Φέτος η σεζόν ξεκίνησε δυναμικά για τα ξενοδοχεία του κέντρου από τις αρχές Μαΐου. Όμως μετά η κίνηση μειώθηκε και φαντάζομαι έπαιξαν ρόλο οι δεύτερες εθνικές εκλογές, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τον τουρισμό. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γειτονική Τουρκία αποτελεί πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό και η κατρακύλα της τούρκικης λίρας αποτέλεσε ευνοϊκό παράγοντα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στη γείτονα χώρα. Οι ξένοι τα τελευταία χρόνια δεν κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους όπως έκαναν παλαιότερα, καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν καταλύματα και την τελευταία στιγμή κι έτσι όσοι δεν είχαν κλείσει έκαναν στροφή προς τα τουρκικά παράλια καθώς εκεί έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ο Ιούνιος για εμάς ήταν χαμένος μήνας, ενώ αντίθετα ο Ιούλιος πήγε πολύ καλά. Το ίδιο ισχύει και για τον μήνα που διανύουμε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη

Υπήρξαν κάποιες μέρες του Ιουλίου που παρατηρήθηκε πτώση στον τουρισμό;
Μια παράμετρος που φρέναρε τους τουρίστες του Ιουλίου ήταν οι πολύ ζεστές μέρες που παρουσιάστηκαν κατά τον μήνα αυτό. Κατά τις μέρες αυτές η τουριστική κίνηση μειώθηκε στο νησί κατά 50%, καθώς ο κόσμος απέφευγε να ταξιδεύει με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα όσον αφορά στον Αύγουστο υπάρχουν κρατήσεις μέχρι 25 Αυγούστου. Η Σκόπελος είναι ένα τουριστικά οικογενειακό νησί και προτιμάται από πολλούς Έλληνες. Έτσι συμβαίνει και φέτος. Σε αυτό βοήθησε η διαφήμιση που έγινε από τη δημοτική αρχή του νησιού, αλλά και η συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις τουρισμού που πάντα σε αυτές γίνεται αναφορά στην ταινία «Mamma Mia», η οποία συνεχίζει να φέρνει τουρίστες στο νησί.
Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό στο νησί μας είναι και οι πυρκαγιές. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά υπό τον φόβο μήπως πιάσει πυρκαγιά και στο νησί. Βλέπουν τόσα να γίνονται όπως για παράδειγμα στη Ρόδο ή τη Μαγνησία πριν μέρες κι επηρεάζονται αρνητικά. Ένας άλλος παράγοντας που αποτρέπει τους τουρίστες μεγάλης ηλικίας να έρθουν στο νησί είναι και το θέμα της ιατρικής περίθαλψης και τι θα συμβεί για παράδειγμα σε περίπτωση αδιαθεσίας ή ατυχήματος. Βέβαια στο νησί υπάρχει το πλωτό ασθενοφόρο, καθώς και γιατροί, όμως αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα και αφορά όλα τα ελληνικά νησιά, δηλαδή τα μικρά Κέντρα Υγείας και η υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού. Η αλήθεια είναι πως οι γιατροί, όπως και οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταλυμάτων και το κράτος πρέπει να το δει αυτό το θέμα. Υπάρχει η δέσμευση τόσο από τους τοπικούς βουλευτές, όσο και από το κράτος να βρεθεί λύση, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν φτηνά και συνεχόμενα καταλύματα γιατί έχουμε ακούσει στην περίοδο αιχμής στους δημοφιλείς προορισμούς να νοικιάζονται ακόμα και ταράτσες.

Υπάρχει επάρκεια κλινών στο νησί;
Οι κλίνες στο νησί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν μπει στην αγορά τα airbnb και οι ενοικιαζόμενες βίλες. Δυστυχώς για εμάς τους ξενοδόχους οι ξένοι πλέον στρέφονται πρώτα στα airbnb και στις βίλες και μετά «κλείνουν» στα ξενοδοχεία. Πρώτα λοιπόν στρέφονται σε αυτά, παρόλο που οι τιμές τους είναι αρκετά υψηλότερες από τα ξενοδοχεία και μπορούν να φτάσουν και τα 500€/ημέρα, ίσως και περισσότερο. Υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών περιπτώσεων που αφορά στην καθαριότητα. Τα καταλύματα αυτά παραδίδονται καθαρά στον πελάτη κατά την ημέρα της άφιξής του, ενώ στα ξενοδοχεία καθημερινά μπαίνουμε στα δωμάτια και τα καθαρίζουμε. Βέβαια η μόδα των airbnb θα έλεγα πως ξεκίνησε στην πανδημία του Covid που ο κόσμος ήθελε να έχει κάποια απομόνωση, αλλά βλέπουμε πως αυτή η τάση για απομόνωση επικρατεί και σήμερα. Φέτος έχουμε στο νησί περισσότερες κλίνες, καθώς έγιναν κάποιες νέες μονάδες, αλλά επίσης έχουμε κι εκσυγχρονισμό σε κάποιες από τις υφιστάμενες. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό στα καταλύματα έχουμε αναβάθμιση των υπηρεσιών και των services προς τους πελάτες, όπως για παράδειγμα μεταφορές κ.λπ.

Ξενοδοχείο ή airbnb;
Τα ξενοδοχεία σε σχέση με τα airbnb πότε λειτουργούν ανταγωνιστικά και πότε συμπληρωματικά. Εμάς όμως μας επηρεάζουν αρνητικά κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις κλίνες, αλλά με το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές. Τα airbnb θεωρώ πως είναι μια ανεξέλεγκτη πληγή για την ελληνική οικονομία και κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν γίνονται έλεγχοι, υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται χωρίς ένσημα, καθώς οι περισσότεροι επιδιώκουν αυτό το είδος εργασίας, καθώς θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τα κρατικά επιδόματα και δεν θέλουν να τα χάσουν.

Στον τομέα των εργαζομένων δυσκολεύεστε να βρείτε προσωπικό;
Δυσκολευτήκαμε πέρσι, δυσκολευόμαστε φέτος και όπως πάνε τα πράγματα του χρόνου θα δυσκολευτούμε ακόμη περισσότερο. Είμαι κι εγώ μία από τους πάσχοντες που δυσκολεύτηκε φέτος να βρει εργαζομένους. Βέβαια υπάρχει εξήγηση. Πολλοί από τους εργαζομένους έφυγαν προ Covid για να εργαστούν στο εξωτερικό και δεν ξαναγύρισαν. Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, υπάρχει πλήθος μεταναστών που τους έχει το κράτος και κάθονται στις διάφορες δομές, πληρώνονται, ενώ θα μπορούσαν να απορροφηθούν στο τουριστικό κομμάτι. Αυτό δεν το καταλαβαίνω και κανείς δεν το έχει δει σοβαρά. Τα επιδόματα που δίνονται τόσο σε Έλληνες, όσο και σε ξένους αποτρέπουν αυτά τα άτομα από το να δουλέψουν, αφού αν εργαστούν θα χάσουν το επίδομα κι έτσι προτιμούν να κάθονται και να πληρώνονται και μόνο εφόσον τους προσφερθεί «μαύρη» εργασία, τότε εργάζονται. Υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις που προστατεύουν τον εργαζόμενο. Σαφώς κι έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά μπορούμε να φτάσουμε και στο αντίθετο άκρο. Για παράδειγμα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για παύση εργασιών κατά τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες οι εργαζόμενοι στον κλάδο αποφάσιζαν από μόνοι τους πότε θα σταματήσουν να εργάζονται. Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην ήταν πολύ υψηλές, όμως υπήρξαν περιπτώσεις σε καμαριέρες που αρνήθηκαν να δουλέψουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, παρόλο που οι θερμοκρασίες δεν ήταν απαγορευτικές, καθώς τους προστάτευε η νομοθεσία. Εμάς η εργασία μας είναι δύο-τρεις μήνες τον χρόνο. Αυτό από μόνο του, το κάνει πολύ δύσκολο να βρεις εργατικό δυναμικό.

Μήπως οι αποδοχές των εργαζομένων είναι χαμηλές;
Όχι, οι αποδοχές είναι πολύ καλές. Είναι 1.200 ευρώ και δυο μέρες ρεπό. Σκεφτείτε ότι ψάχνουμε επιπλέον προσωπικό για να καλύψουμε τα ρεπό των εργαζομένων. Βέβαια σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουμε κι αν βρούμε αυτό δεν αποδίδει.

Θεωρείτε πως η Σκόπελος είναι ακριβός προορισμός;
Σαφώς και όχι. Η Σκόπελος δεν είναι ακριβός προορισμός. Ότι είναι ακριβά τα καράβια είναι μύθος. Βέβαια όσο φθηνότερα είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τόσο πιο πολύ βοηθιέται ο τουρισμός, όμως οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν είναι απαγορευτικές. Άλλου είναι το πρόβλημα κι αυτό είναι ότι ξεκινούν κι έρχονται και φεύγουν σχεδόν ταυτόχρονα. Με μισή ώρα διαφορά. Είτε από Βόλο είτε από Μαντούδι. Αυτό βοηθά μόνο τους επαγγελματίες μεταφορείς στον ανεφοδιασμό του νησιού, δεν βοηθά όμως στον τουρισμό. Υπάρχουν και κάποια άλλα εσωτερικά θέματα που αφορούν στα αστικά δρομολόγια που γίνονται μέσα στο νησί. Υπάρχουν λίγα δρομολόγια και πρέπει με κάποιο τρόπο να αυξηθούν. Σε γενικές γραμμές πάμε καλά, αλλά με μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το