Τοπικά

Από σήμερα η νέα κυνηγετική περίοδος – 2.500 κυνηγοί της Μαγνησίας αναμένεται να «ξεχυθούν» στην Ελλάδα

Από σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου αρχίζει η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Από σήμερα, λοιπόν, οι 2.500 περίπου κυνηγοί και της Μαγνησίας αναμένεται να «ξεχυθούν» σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024, προσδιορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας.

Περίπου 2.500 κυνηγοί από τη Μαγνησία μπορούν από σήμερα να εκδράμουν για το αγαπημένο τους χόμπι. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου αριθμεί περίπου 1.400 μέλη, της Νέας Ιωνίας περί τα 600 μέλη και του Αλμυρού, του Βελεστίνου και της Ζαγοράς άλλα 500 μέλη περίπου.
Οι τιμές στις άδειες για φέτος παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κι έτσι η τοπική κοστίζει 129 ευρώ, η περιφερειακή 149 ευρώ και η γενική 179 ευρώ.
Κιρκίρι, Πρασινοκέφαλη, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Τσικνόπαπια, Ασπρομετωπόχηνα, Νερόκοτα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα που πέρσι το κυνήγι τους έληγε στις 31 Ιανουαρίου, παρατείνεται κατά ένα δεκαήμερο, αντίστοιχα για κάθε είδος, δηλαδή έως 10 Φεβρουαρίου, και του δημοφιλούς Κότσυφα που η κυνηγετική περίοδος έληγε στις 20 Φεβρουαρίου, φέτος θα τελειώσει στις 29 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά επιτρέπεται το κυνήγι του αγριογούρουνου από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία έναρξης του κυνηγετικού έτους, ενώ μέχρι και πέρυσι το κυνήγι του εν λόγω είδους ξεκινούσε στις 15 Σεπτεμβρίου. Όμως προσοχή, όχι παντού, αλλά στις ζώνες διάβασης. Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε έπειτα από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων τους τελευταίους μήνες.
Επιπλέον, με βάση τη νέα ρυθμιστική παρατείνεται, επίσης για πρώτη φορά, κατά 10 ημέρες το κυνήγι για τα υδρόβια, από 31 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024.
Στην υπουργική απόφαση παρατίθενται και τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) Θηλαστικά, β) Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά., γ) Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια.
Ακόμη προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός κατά την ημερήσια έξοδό του.
Περιγράφονται, αναλυτικά, οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων (ειδικές και γενικές) αναφορικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
Ενδεικτικά επισημαίνεται πως απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά.

Προσοχή να τηρούνται οι «νόμοι» του κυνηγιού
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Βάιος Μπουτίνας ανέφερε πως το κυνήγι αρχίζει από σήμερα 20 Αυγούστου και αναμένεται να «ξεχυθούν» πολλοί κυνηγοί από την περιοχή μας.
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στους κυνηγούς, οι οποίοι πρέπει να τηρούν και να ακολουθούν τους «νόμους» του κυνηγιού. Ο κ. Βάιος Μπουτίνας, υπέρμαχος της ασφάλειας, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι κυνηγοί πρέπει να φορούν πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκο, μπλουζάκι και καπέλο, ενώ συμβουλεύει: «Δεν πυροβολούμε αν δεν σιγουρευτούμε. Καλύτερα ένα χαμένο θήραμα, παρά ένας τραυματισμός. Το θήραμα καλύτερα να το συναντήσουμε παρακάτω, παρά να έχουμε κάποιο ατύχημα. Βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε, λέμε όχι σε άσχημες καταστάσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βολιώτες κυνηγοί παραδοσιακά πηγαίνουν για κυνήγι στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στο Κιλκίς και τις Σέρρες.

Η κρίση επηρέασε και το κυνήγι –
Το κυνήγι ενισχύει την τοπική οικονομία
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου τόνισε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον τζίρο σε ό,τι έχει σχέση με το κυνήγι, υπολογίζοντας πως έχει μειωθεί στο 1 με 1,2 δισ. ευρώ, πανελλαδικά.
«Ο τζίρος για το κυνήγι είναι όλο σχεδόν τον χρόνο. Το κυνήγι βοηθά και την περιοχή μας, την τοπική οικονομία, διότι υπάρχουν μέρη, στα οποία έρχονται κυνηγοί από άλλες περιοχές της χώρας. Ο κυνηγός που θα έρθει στη Μαγνησία, θα ξοδέψει χρήματα. Θα μείνει, θα φάει, θα μετακινηθεί κ.λπ.» επισήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Βάιος Μπουτίνας θεωρεί πως το κυνήγι δεν είναι ένα ακριβό χόμπι. Μάλιστα λέει πως υπάρχουν άλλα χόμπι που είναι πιο ακριβά από το κυνήγι, όπως για παράδειγμα το ψάρεμα. «Το μεγαλύτερο έξοδο για μας τους κυνηγούς είναι η συντήρηση των σκυλιών μας» ανέφερε.
Όσον αφορά κατά πόσο ασχολούνται νέα σε ηλικία άτομα με το κυνήγι, ο ίδιος τόνισε πως «νέοι κυνηγοί μπαίνουν στους συλλόγους, αλλά δεν είναι απαραίτητο αυτό να πάει από γενιά σε γενιά. Δηλαδή άλλοι είναι που τους πέρασε το «μικρόβιο» ο πατέρας τους και άλλοι δεν είχαν καμία σχέση πιο πριν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το