Οικονομία

Πιθανή επιστροφή της τρόικας την Τετάρτη

troika

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα των τελευταίων ωρών από την τρόικα, καθώς δεν αποκλείεται οι επικεφαλής του κλιμακίου να επιστρέψουν στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της τελικής δόσης του προγράμματος.
Αυτό άφησαν να εννοηθεί ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, μετά την αποστολή των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» ήταν το σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, επιβεβαιώνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και υπάρχει «σύγκλιση απόψεων» μεταξύ των δύο πλευρών.
Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, μιλώντας το απόγευμα στο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link για την Ελλάδα, το οποίο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα».
Ο Ρίσι Γκογιάλ, σε τηλεφωνική παρρέμβασή του στο φόρουμ από την Ουάσινγκτον, τόνισε επίσης ότι η χώρα μας έχει κάνει «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το